Ученици на стажове в над 80 фирми

Ученици на стажове в над 80 фирми | StandartNews.com

Кадрите - сериозен проблем за бизнеса и в региона

Професионалното образование да стане по-привлекателно - с модерна материална база и с актуализиран списък на специалностите в партньорство с бизнеса. В тази посока работят властите в Кърджалийско. Заговори се и за т. нар. защитени професии.

Според началника на РИО Гроздан Колев, професионалното образование е понесло най-тежко последиците от демографския срив. Затова трябва да е достатъчно гъвкаво и да съответства в максимална степен на потребностите на пазара, а учениците да бъдат стимулирани да участват в стажове и чиракуване в реална работна среда. Като добър пример в това отношение Колев посочи проекта „Ученически практики" по ОП „Развитие на човешките ресурси", в който за периода февруари 2012 г – юни 2015 г са се включили общо 1 285 ученици и 81 фирми от област Кърджали. По данни на РИО за учебната 2015/2016 г в областта функционират 12 професионални гимназии, едно СОУ и две ОУ с професионални паралелки, с общо 1 845 ученици.
Запознати подчертават, че фирмите не трябва да неглижират условията на труд и да помислят за стипендии на стажуващи, а училищата да наблегнат на практическата подготовка, на предприемаческото мислене и да заложат на новите технологии. Директори на професионални гимназии пък искат регулация на приема в общообразователните училища, към които интересът е най-голям.

Според експертите обаче, план-приемът в средното образование не може да се регулира механично с орязване на езиковите паралелки, например. „Работещият механизъм е всеки да воюва за позициите си, въпреки утежняващите обективни фактори", смята началникът на РИО Кърджали Гроздан Колев.
Липсата на интерес към определени браншове като машиностроене, строителство и лека промишленост, трудностите при намиране на работа и сключване на договори за стаж с работодател, както и миграцията също подсилват проблемите. Общо е мнението, че професионалните училища трябва да работят активно по европроекти не само за модернизиране на материалната база, но и да направят обучението по-атрактивно и да скъсят дистанцията с бизнеса.
На пазара на труда в Кърджали сред най търсени са шивачките, следвани от операторите в машиностроенето, продавач-консултантите, готвачите, строителите. С развитието на туризма в Източните Родопи, отварянето на ГКПП „Маказа" и функциониращите вече близо 40 хотелски комплекси, къщи за гости, вили нуждата от висококвалифицирани кадри в сектора изключително нараста. Чувства се глад за готвачи, бармани, сервитьори.

Това предполага работещите в сферата на ресторантьорството и хотелиерството да имат вече както добра професионална подготовка, така и чуждоезикова. Има заявен инвеститорски интерес и за разкриване на предприятия в сферата на хранително–вкусовата промишленост в Кърджали.
Гимназията по туризъм „Д-р Асен Златаров" например има 40-годишни традиции в обучението на млади хора с търсените професии, а училището залага на подготовката в реална работна среда чрез провеждането на производствени практики. Учебното заведение първо в региона установи контакти и реализира съвместни проекти с партниращи организации от Германия, Испания, Англия, Австрия по европейската програма „Леонардо да Винчи". За 12 години 125 гимназисти повишават професионалните и езиковите си компетенции в реномирани куротни комплекси в Италия и Малта. По програма "Еразъм" учителите по професионална подготовка трупат опит в училища, колежи, кетърингови фирми и заведения за хранене в Италия, Испани, Англия и Австрия.

От 2013 г. до 2015 г. училището по туризъм в Кърджали се включва в "Ученически практики" и 253-ма златаровци усъвършенстват своите професионални умения в реална работна среда в заведения за хранене и хотелски комплекси. Гимназията има също оборудвани работилници по готварство, хлебопроизводство и сладкарство, специализирани кабинети по сервиране и туризъм.

Това лято над 60 от възпитаниците от направления „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг", „Хранителни технологии" и „Организация на туризма и свободното време" са на практика в третия по големина курортен комплекс в страната - „Албена".
"За втора поредна година с финансовата подкрепа на Асоциация по туризъм "Перперикон" организираме състезанието за професията „Екскурзовод", което е пример как бизнесът подава ръка на образованието", казва инж. Мариана Стратиева, директор на гимназията. Тя допълни, че нуждата от кадри в туристическия бранш в региона нараства през последните години. Трудно се сформират паралелките след 7 и 8 клас, тази година, за радост, те са пълни.
Явно цената на труда се оказва определяща при търсене на работа от младите хора, след като завършат. Затова мнозинството от тях се ориентират към големите градове, курортите и в чужбина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай