Убиецът от Тихия кът с книжка на 2 седмици

Убиецът от Тихия кът с книжка на 2 седмици | StandartNews.com

Тийнейджърът с мерцедес, който сгази мъж на Витоша, хукнал да бяга в Румъния

Камери и угасени фарове издали 18-годишния джигит

Само 15 часа са били необходими на разследващите, за да бъде разкрит убиецът от Тихия кът. Шофьорът на автомобила, който прегази 63-годишен мъж по пътя за местността Копитото на Витоша на 5 октомври, е на 18 години. Освен Д.Н. в колата във фаталната вечер е имало и трима други младежи. За разкриването на извършителя са изполвани записи от видеонаблюдението от стационарните камери в София, съобщи на брифинг в Столичната полиция главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов.

"Никой - нито шофьорът, нито спътниците му, са помогнали на блъснатия човек. По никакъв начин до задържането им не е постъпвал сигнал в полицията от тях и от хора, с които те са общували след извършеното престъпление. Всички те са приели прегазването и това, че е отнет човешки живот", заяви главен комисар Георги Костов. Той уточни, че младежът е имал шофьорска книжка едва от две седмици. Според него заради това е необходимо да се предизвика обществен диспут. И добави, че 18-годишният е бил задържан на ГКПП-Дунав мост при Русе на влизане в страната. Младежът първо е успял да избяга от България заедно с баща си през същия граничен пункт, но още същата вечер се върнали. Полицията е открила и тъмния "Мерцедес" CL, 160 коня, с който са пътували младежите, след като се почерпили в кръчма в района. Автомобилът със счупен фар и предно стъкло беше показан пред журналисти. Освен шофьора в автомобила са пътували още трима младежи - двама на 18 г. и един на 17 г.

На шофьора на мерцедеса ще бъде повдигнато обвинение за катастрофа с причиняване на смърт и ще бъде взета мярка "задържане под стража" за срок от 72 часа, уточни зам. градският прокурор на София Чавдар Ангелов. Той обясни, че на останалите трима души, пътували в колата, за момента няма повдигнати обвинения.

Бащата не може да бъде подсъдим

за съучастничество, защото е близък роднина на извършителя.

Загиналият мъж е 63-годишният софиянец Радослав Стоянов. Разследващите са установили, че той е бил прегазен в понеделник вечерта на Беловодски път между Тихия кът и Мечката, докато вървял от лявата страна в посока към София. Бил ударен отзад от мерцедеса. Предполага се, че водачът не го е видял и не е могъл да да реагира. В тежкия сблъсък автомобилът счупил десния крак на Стоянов, както и няколко гръбначни прешлена, имало кръвонасядане в задната част на главата. Смята се, че е починал на място. След инцидента младежите избягали от мястото. Движели се със загасени фарове, но именно това ги издало, защото на очевидец му направило впечатление и съобщил. Той видял, че мерцедесът е с изкривен капак и вдлъбнато предно стъкло. Безжизненото тяло на 63-годишния човек бе намерено в района на Тихия кът сутринта на 6 октомври от минувач. Той подал сигнал в Шесто районно управление. Униформените и спешните медици, които отишли на място, констатирали смъртта на 63-годишния софиянец. Пристигналите полицаи установили, че на мястото има счупени стъкла, парчета от фаровете на колата, мигачите, бронята. Това помогнало на полицаите да открият автомобила в гаража на семеен приятел в кв. "Надежда".

Капакът му е бил изкривен, а предното стъкло - вдлъбнато

По случая бе образувано досъдебно производство.

По-късно полицаите влезли в следите на млад мъж от столицата. В четвъртък той е задържан като заподозрян в съпричастност към криминалното деяние. Главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов, зам. градският прокурор на София Чавдар Ангелов и директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов благодариха поименно на служителите в СДВР, които работиха упорито и в рамките на 15 часа след получения сигнал установиха и задържаха извършителя. Това са инспекторите разузнавачи в сектор "Престъпления против личността" в СДВР - Кирил Спасов, Добромир Маринов, Галя Цветанова, Владимир Гатев и Григор Йосифов, както и двамата старши разследващи полицаи от сектор "Разследване на транспортни престъпления" в СДВР - Явор Алексиев и Чавдар Чиков. "Петима разследващи полицаи работят с всички свидетели и хора, които имат отношение по случая. Голяма част оперативни работници от СДВР също продължават работа, защото извършителят е задържан, но предстои тежка работа за доказване на самото престъпление", допълни старши комисар Младен Маринов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай