Убиецът на Петьо газел, после подкупвал жертвите

Убиецът на Петьо газел, после подкупвал жертвите | StandartNews.com

МВР разследва имало ли е полицейски чадър над Пъков

Цветан остава в ареста, баща му го уличи за стари катастрофи

Имало ли е чадър над убиеца на 6-годишния Петьо Цветан Пъков? Това ще проверят в МВР по заповед на вътрешния министър Румяна Бъчварова. След като Пъков прегази Петьо с мръсна газ във вторник, пред медиите проговориха две други негови жертви - Христо Христов и Ненка Поптолева.

В разбуненото от трагедията Панагюрище пък твърдят, че има още потулени случаи с Пъков - в София, Варна, Златица, Оборище. Затова по заповед на министър Бъчварова е започнала проверка за неправомерни действия на служители на МВР, свързани с осуетяването на административно-наказателна и наказателна отговорност на Пъков, съобщиха от пресцентъра на МВР вчера. Комисията е ръководена от Дирекция "Инспекторат", а в състава й са включени и експерти от ГД "Национална полиция".

Цветан Пъков остава за постоянно в ареста. Това реши вчера следобед Окръжният съд в Пазарджик. Съдия Ирина Джунева изтъкна, че обвиняемият е обществено опасен, може да извърши подобно престъпление или да се укрие. По време на делото в съдебната зала бяха майката, бащата, бабата и други близки роднини на убитото момченце. Те отказаха да разговарят с журналисти, но майката Десислава през цялото време стискаше пред себе си снимка на убитото си дете, непосредствено пред погледа на съдията.

Пред съда прокурор Станка Димитрова посочи, че освен 20-те тежки нарушения по Закона за движение по пътищата, които Пъков има, той е

криминално проявен и за кражби

извършени през 1989-а и 2007-а. Осъждан е на 6-месечна пробация за увреждане на чуждо имущество през 2012-а, като срокът за реабилитация на тази присъда не е изтекъл. Пъков може да обжалва ареста на 23 април пред Апелативния съд в Пловдив.

В съдебната зала бяха прочетени показания на бащата на Цветан - Деян Пъков, който признава, че през 2012 година синът му блъска с колата си на заден ход и ранява тежко пред местната баня жена от Панагюрище. Потърпевшата - Ненка Поптолева, е половин година на легло след инцидента, но не алармира в полицията, защото Цветан я убеждава, че е излишно и ще плати за нанесените травми.

Само с обещание, че ще бъде обезщетен за мъките си, остава софиянецът Христо Христов - друга жертва на джигита. Разплакан, вчера той се разкайваше в ефира на bTV, че се е подписал прокурорското преследване срещу Пъков да бъде прекратено. Цветан го помита с аудито си убиец на 17 ноември 2012 г. рано сутринта на пътя между Вакарел и Панагюрище. "С трима приятели отивахме на лов, бяхме първа кола в колоната, той изскочи от завоя най-малко със 100 км/ч, въпреки че има 4 предупредителни знака. Опитах да избягам вдясно, но нямаше време, ударът бе директно в мен, събудих се след 2 дни", разказа през сълзи Христов. Сблъсъкът на аудито и мерцедеса изпраща софиянеца в "Пирогов" със счупени ключица и таз, хематом на главата и още куп контузии.

Христо е общо 5 месеца в болница

претърпява няколко операции. В промеждутъка на двете му приемания в клиниката, в дома му го посещава разследващ полицай от Ихтиман. "Казваше се Баров", спомня си Христов. Полицаят му казва: "Няма смисъл да съдим Пъков, той си е признал вината, не е употребил алкохол. Делото ще се проточи повече от 3 г., най-много да му дадат пробация". Униформеният убеждава Христов, че през това време ще изпусне срока да заведе иск за обезщетение и го придумва да подпише, че не иска дело. "Той е състоятелен мъж, ще ви даде някой лев", казва полицаят на Христов. Но твърди, че не е видял пари от Пъков. "Той се усеща явно безнаказан, може и да има отгоре протекция", каза още Христов пред bTV.

Момчето издъхнало в ръцете на татко си

На 15 септември щял да е първолак, купили му раница и бележник

"Казах му: "Ти ми уби детето!!!", а Цветан отговори: "К'во да направя?" - това разказа вчера пред Нова ТВ потресеният баща на Петьо - Петър Гевечанов. "Правих му изкуствено дишане, правих му масажи, не можех да го спася", безутешен е мъжът. Момченцето буквално издъхнало в ръцете на татко си, разказа и чичото - Велко Гевечанов. "Почна да му посинява езика, от ушичките, отвсякъде да избива кръв... Петър взе да си бие главата!", разказа разплакан пред bTV братът на Петър. И опита да тушира призивите за линч, които се чуват из Панагюрище. "Достатъчна ни е болката, която няма да отмине никога, та и за тоя боклук да ми тежи на сърцето! Няма съд, има Господ! Бог ще го съди! Иначе в съда нищо няма да стане", каза още Велко.
Брат му Петър пък отрече с палача на Петьо да са били приятели. Били просто познати. "Той няма истински приятели", отсече човекът. "Детето ни вече не може да се върне, затова искаме само справедливост", заяви съкрушената майка на Петьо - Десислава, докато бащата допълни: "Искам да се мъчи". Родителите заявиха в ефир, че детето не е пресичало улицата, когато Пъков го е помел, а карало велосипедчето си до самия бордюр на тротоара. "Дадох му водичка и го оставих само за минутка", разказа почерненият баща. Според съседи всички деца играели тук, защото в квартала няма детска площадка. А малкият Петьо, освен колело, обожавал да кара малко моторче.

"Питам жената на Цветан и майка му - могат ли да се поставят на мое място и как биха се чувствали? И дали тяхното дете си стои все вкъщи?", каза през сълзи майката на Петьо. Родителите споделиха, че тази година детето щяло да бъде първолаче, вече му били купили раничка и бележник за първия учебен ден. "Сега ще си остане завинаги на 6", безутешна е Деси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай