Тютюнопроизводителите отмениха протеста

Тютюнопроизводителите отмениха протеста | StandartNews.com

Отменен бе обявеният за днес от 14 ч. протест на ГКПП „Маказа- Нимфея" на тютюнопроизводители от двете области Кърджали и Хасково заради неизплатени суми за миналогодишна реколта, съобщи Асен Кичуков – председател на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите.

Кичуков коментира, че 20 на сто от стопаните, предали суровина на две търговски фирми, все още не са получили парите, но от днес с тях вече е започнало разплащане.

Председателят на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите допълни, че протестиращите остават в стачна готовност докато не бъдат преведени парите и на последния тютюнопроизводител. Като краен срок за издължаване от едната фирма са посочили края на следващата седмица, а от другата – края на септември.

Казусът с тютюнопроизводителите от Източните Родопи не се решаваше вече осми месец. В края на август на събрание в кърджалийското село Конево , земеделците заявиха, че ако до няколко дни не получат парите си за предадения тютюн от реколта 2015 ще предприемат протести. Те обясниха, че чакат парите си от февруари. Тогава кметът на Конево Хасан Мустафа обясни , че от селото потърпевши са седем семейства, които очакват да получат между 2 и 3 хиляди лв. Освен на тях едната от фирмите - „Михайлидис" Сандански дължи пари и на производители от селата Рудина , Книжовник и Чорбаджийско.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай