Тютюнджии се вдигат на протест в петък

Тютюнджии се вдигат на протест в петък | StandartNews.com

Плашат с блокади на пътища и граница

Благоевград. Недоволни от разпределението на средствата в сектора тютюнджии от Неврокопския край излизат на протестен митинг в петък в Хаджидимово. Те предупредиха, че ако се съберат достатъчно хора, ще блокират  международния път за Гърция и ГКПП – Илинден – Ексохи.

Преди няколко дни те разпространиха и декларация. В нея изразяват негодуванието си от начина, по който е определено кой колко пари да получи от допълнителните 100 милиона лева, отпуснати от правителството.

Другият голям проблем е, че към момента са сключени договори за по-малко от половината количество от очаквания добив на тазгодишната реколта. На практика няма никаква гаранция, че цялата произведена продукция ще бъде изкупена, а държавата бездейства и не предприема нищо.

„Продължи ли това, то през есента ще стане страшно, бунтове ще залеят цялата страна", предупреждават тютюнджии. Те са против делението и на средствата – за производители на до 2 тона тютюн и за тези, които са произвели над 2 тона от „зеленото злато". Става въпрос за средствата за сортовата група „Басми". За под 2 тона продукция ще се дават по 3 лева на килограм, а за над 2 тона реколта – по 2,04 лева. Тези, които работят по-малко, ще получат повече. „Тези, които се трудят повече, ще вземат по-малко. Това е абсурд, никъде го няма", твърди тютюнопроизводителят от Хаджидимово Иван Сабахлъков.

Той и останалите му колеги са категорични, че не е спазена нотификацията на Европейския съюз за разпределение на въпросните средства. Убедени са, че за всички трябва да се дават еднакви доплащания. Декларацията им е изпратена до премиера Пламен Орешарски, до шефа на Народното събрание Михаил Миков и до земеделския министър Димитър Греков. Защото на практика са ощетени хиляди тютюнопроизводители в цялата страна. Ако не се промени това решение и не се разпределят справедливо парите, ще сезират Европейската комисия. Ще заведат съдебни дела за проявен двоен стандарт при разпределението на средствата.

„Защо не направят същото и за отглеждането на житото – дребните производители да получат повече, а едрите – по-малко?!", питат гневните тютюнджии от Неврокопския край.

В петък сутринта се очаква стотици тютюнопроизводители да участват в протеста.

„Съберем ли се много хора, ще блокираме международния път за Гърция и ГКПП Илинден – Ексохи. Само с такива крайни действия ще накараме управниците да ни чуят и да предприемат действия за решаването на проблема", категоричен е Сабахлъков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай