Тутракан посреща Джулая с Кен Хенсли и Фил Джаксън

Тутракан посреща Джулая с Кен Хенсли и Фил Джаксън | StandartNews.com

Повече от 50 музиканти ще забият здрави жици довечера на сцената в Тутракан в очакване на първото юлско утро, което хиляди хипари от цялата страна ще посрещнат на брега на Дунава. Джулаят ще се вихри в местността Лодката, където вече са готови за култовия купон.

10 банди ще подгряват публиката преди на сцената да излезе Кен Хенсли и да отправи трелите на безсмъртното си парче "Jule Morning" към изгрева на юлския небосклон. Сашо Санеца, групите "Анекдот", "Вход свободен", "Crush", "Bad City", "Iris", "Ignore the Nate", "Tina and friends", "Blood Sugar" ще вдигат адреналина на рокаджиите, дошли на култовата сбирка в чест на свободния дух, слънцето, природата и лятото.

Когато градусите на тръпката, полята с бира и въодушевлениe, се вдигнат достатъчно, на подиума ще се качи Васко Кръпката с бандата си "Подуене блус бенд". Рокаджията ще доведе множеството до екстаз с неувяхващото си парче "Нека бъде светлина". Това ще бъде и прелюдията към солото на фронтмена на "Юрая Хийп" Кен Хенсли. Заедно с англичанина на сцената ще излезе и сънародникът му Фил Джаксън, комуто почитателите на рока от целия свят дължат едни от най-яките текстове на синглите на "Маssive Attaск".

Певците ще бъдат аплодирани от хилядите фенове, които се очаква да се изсипят в нощта на Джулая край брега на Дунава в Тутракан.

Домакин на купона е местната управа. Кметът на града д-р Димитър Стефанов, който сам е върл фен на рока и заклет почитател на култа към Джулая, ще приветства музикантите и гостите на града. Всички кметове на общини от Силистренска област, както и губернаторът на крайдунавския град Стоян Бонев, ще бъдат гости на събитието, съобщиха от кметството в Тутракан.

5000 пеят July morning край реката

Хотели и кръчми очакват многохилядното нашествие на рокаджии от цялата страна

Туристическо влакче тръгва във вторник по край брега на Дунава край Тутракан. Откритото возило ще обикаля от единия до другия край на рибарския град, за да могат посетителите на Джулая да разгледат местните забележителности, докато се приготвят за купона в чест на първия юлски изгрев. Влакчето ще тръгва от крепостта "Трансмариска" и ще отвежда гостите до Рибарската махала, Музея на дунавския риболов и лодкостроенето, паметниците и интересните места на Тутракан.

Между 3 и 5 хиляди души се очаква да се стекат във вторник привечер в Тутракан за празника. Немалка част ще са рокери от цялата страна. Очакват се и много гости от Румъния, тъй като в северната ни съседка Джулая не се празнува. "Първо ще изпратим залеза. А след 8-часов маратон ще посрещнем изгрева. Нерядко появата и изчезването на слънцето край реката разкриват гледка, по-прекрасна от морската", разказват местните рокаджии.

Организаторите на Джулая на брега на Дунава от община Тутракан и гостите на купона се молят за хубаво време през следващите два дни. Приготвени са тонове бира за купона, но колко пиво ще се излее, зависи от температурата и капризите на климата.

Местните хотели и кръчми вече са заредили хладилниците и фризерите до пръсване, за да предложат на рокаджиите добра храна и здрави почерпки. В "Антимовското ханче", което пази спомена за благите добруджански раздумки, описани в разказите на Йовков, кипи усилена подготовка. Там в новата механа "Дълбока" предлагат деликатесни менюта с патешко. Мръвки от породата патици "Мюлар", блюда с глезотийки от патешки сърчица, дробчета и филета очакват чревоугодниците от хипарския стан.

В хотел-ресторантите "Котвата" и "Лодката" пък ще изкушават гостите с рибни специалитети. Прочутата рибена чорба от дунавски сом ще бъде сварена с прясно извадена от реката риба. Меню с всевъзможни рибни блюда ще предлагат двете култови за дунавския град кръчми, като похапването в тях ще е съчетано и с панорамна гледка към брега на Дунава.
Гостите на Джулая, които държат на навиците си, да хапват традиционната за големия град храна, ще могат да задоволят претенциите си в ресторант "Палермо". Там ще им сервират първокласни пици, паста и всякакви специалитети, предлагани в добрите ресторанти навсякъде по света и у нас.

Всички местни заведения ще сварят за своите гости и прочутия качамак, който заедно с рибните ястия е традиционна за тутраканските фамилии храна. Царевичната вкусотия ще се предлага с всевъзможни гарнитури - солени и сладки, полята обилно с цвърчащо масълце. Местните познавачи казват, че на вкусната мамалига най й прилича юсче люта ракийка, но качамакът върви и с бира. И най-добре с още мезе. И рок.

Празнуваме свободния дух на града си

Аз и хиляди мои съграждани сме рокаджии, казва д-р Димитър Стефанов, кмет на Тутракан

- Господин Стефанов, тази година Тутракан стана един от центровете на Джулая в България. Как се случи това?
- Не се случи изведнъж и не е за първи път тази година. Вече трето лято в града ни се организира този своеобразен празник на свободния дух и рок музиката. През 2013 година, когато за първи път почитатели на Джулая от околността се готвехме да се съберем, за да посрещнем заедно изгрева на брега край Дунава, над града се изсипа ужасен порой. Това попречи плануваното събитие да стане многолюдно, но не отказа нас, ентусиастите, да го направим следващата година. Така през 2014 година отново организирахме купона и видяхме колко много хора откликнаха на инициативата и активно се включиха в забавлението. Затова решихме общината да помогне, това да се превърне в традиция за Тутракан. Тази година в сбирката край речния бряг вече участват и култовите имена на рока Кен Хенсли, който е създател на "July Morning" и Фил Джаксън, текстописецът на "MassiveАttack" и други прочути банди. Поканихме ги, защото искаме купонът да стане горещ и незабравим и искрено и дълбоко им благодаря, че приеха да споделят преживяването с нас.

- Как възникна идеята за Джулай на дунавския бряг?
- Нашият град е селище с вековна история, в което столетия наред са живели рибари и лодкари, кръвно свързани с реката. Този постоянен досег с природата, с нейната неподвластна на принудата сила е направил местните рибари тук твърди, укрепил е духа им и го е дарил със свободолюбие.

Няма нищо по-естествено хората със свободен дух да припознаят Джулая за свой култ и да го честват заедно. А близостта на Тутракан до дунавския бряг прави преживяването незабравимо, защото реката тече от запад на изток и по време на купона хипарите могат да видят веднъж последния юнски залез и часове след това първия юлски изгрев. То така сме и замислили програмата. Рок фиестата започва с последните лъчи на слънцето и завършва с новия му блясък на лятното небе.

Цяла нощ музика, емоции, адреналин и здрави жици

- Доктор Стефанов, кмет сте, но в момента говорите като заклет рокаджия. Самият Вие обичате ли тази музика?
- Разбира се, това трябва да се приеме по подразбиране. Но мисля, че не само аз обичам рока. Всички хора, които познавам в Тутракан, а те са хиляди, защото съм роден и израснал тук, си падат по рока. То и затова толкова бързо идеята за Джулая набра подкрепа и се превърна в събитие за града ни.
- Вие лично откога посрещате първото слънце на юли на хипарски купон?
- От студент го правя. Тогава тези сбирки не бяха така публично огласявани, но хората, които ценяхме свободата на духа, търсехме и намирахме начин да се съберем заедно и да си направим преживяване. Първите години край морските скали на Камен бряг бяхме шепа ентусиасти, после станаха 200-300 души, следващата година 700, сега са хиляди. И не само там, в България, където има острови на рокаджийския дух и култура, се вихри Джулай. Ще се радвам ако Тутракан стане предпочитано за купон място в последната нощ на юни, преди първия юлски изгрев.
- Как се включва кметът на Тутракан в Джулая в своя град тази година?
- На самия купон аз

не съм кмет, а фен

като всички останали. Там съм с цялото си семейство. Нашите две дъщери са запалени по Джулая отдавна. Малката, Галиана, е на 13 години и откак се е родила, всяка година я водим на този купон. Има спомени от Камен бряг от бебе. Голямата Радостина, е студентка и учи ветеринарна медицина, за да продължи семейната традиция. Тя се връща у дома специално за събитието.

Разбира се, като кмет на Тутракан, аз имам задължения по организацията на празника, но те предхождат самата сбирка. В последните дни на юни работихме с колегите ми от общинската администрация здраво, за да подготвим всичко за самата вечер. На поляната в местността Лодката ще стане истинско стълпотворение от хора, музиканти, гости. Публиката е разнообразна. Ще дойдат младежи, семейства с деца, рокаджии ветерани. Трябва да се помисли за много неща, да се създадат условия, всички да могат да слушат любимата музика, да куфеят, да се чувстват сигурни и щастливи заедно. Положихме много усилия, това да е така, дано сме успели.
Понеже знам колко много ще се радват феновете на присъствието на автора на "July Morning" Кен Хенсли сред тях и на колегата му Фил Джаксън, поканихме ги да останат по-дълго в Тутракан. Те

ще ни гостуват цяла седмица

Ще ги настаним в реставрираните наскоро къщи в Рибарската махала. Всички хора от града и околността ще могат да се срещнат с тях по улиците, да ги поздравят и да им кажат как с техните парчета са внесли тръпка и радост в живота им.
- Доскоро за център на Джулай купона у нас се приемаше Каварна, а кметът на общината Цонко Цонев като неизменен домакин на събитието. Идеята Кен Хенсли да пее в Тутракан тази година не провокира ли конфликт между двата града?
- Не, за никакъв конфликт не може да става дума, защото с Цонко сме лични приятели и той много помогна с опита и контактите си да организираме Джулая в Тутракан, за което от името на всички хора в нашата община му благодаря горещо.
С Цонко се запознах през 2009 година, когато ходехме с жена ми и децата да посрещаме слънцето край скалите на Камен бряг и бързо се сприятелихме. Когато аз станах кмет, той много ми помагаше с отличния си опит. От него научих как се формират управленски приоритети за местно развитие, как се поставят и преследват цели. И как като се постигне набелязаното, се дефинира нова цел, с чието осъществяване се надгражда върху вече направеното.

От Цонко Цонев научих как един кмет може да работи за всички

хора, без значение от какъв етнос са, какви са политическите им пристрастия. Разбрах, че с местните политики, които налага, кметът е в състояние да обединява. Тези уроци, подсилени и с личната подкрепа на моя незаменим приятел, се опитвам да прилагам и в своята работа като кмет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай