Турците ни: С Ердоган е зле, без него - по-зле!

Турците ни: С Ердоган е зле, без него - по-зле! | StandartNews.com

Пада си диктатор, но прави много за народа, казват в Руен и Хасково

След 10 дни турците за първи път ще избират пряко президент.

Комшиите ще дадат гласа си, за да определят наследника на Абдуллах Гюл, като ще избират между трима кандидати. В надпреварата за държавен глава, който в Турция има представителни функции, ще премерят сили премиерът Реджеп Тайип Ердоган, опозиционният кандидат Екмеледин Ихсаноглу и кюрдският кандидат Селахатин Демирташ. За първи път в историята на страната турците, живеещи в чужбина, ще имат право да гласуват в държавите, където живеят. Президентските избори зад граница започват днес и ще продължат до 3 август в 155 държави, сред които и България. Резултатите от вота в чужбина обаче ще станат ясни след изборите в самата Турция на 10 август. Кой ще бъде следващият държавен глава?

"Стандарт" отиде в община Руен, която е трета по концентрация на турско население у нас, за да чуе прогнозата на диаспората. Потърсихме мнението и на живеещите в други части на България.

В 10 ч сутринта центърът на село Руен, намиращо се на двайсетина километра от Айтос, гъмжи от хора. Кафенетата са пълни с мъже. Жени със забрадки вървят на групички. Пред бръснарница "Младост" няколко възрастни мъже бистрят политиката. Българска реч не се чува. В селото живеят близо 3000 души, като мнозинството са етнически турци.
За предстоящите президентски избори в Турция в общината отказват да говорят. "Не е редно да взимаме отношение. А и какво да ви кажем? Ние сме български граждани. Ако искате да говорим за нашите избори, заповядайте!". Така любезно ме отпрати един от заместниците на кмета, но словоохотливи хора се намериха в едно от кафенетата, недалеч от кметството. 73-годишният Февзи с охота заговори за предстоящия в Турция президентски вот, като прогнозира, че изборите ще бъдат спечелени от премиера Ердоган. "В 6 часа сутринта съм в кафенето в Топчийско. В толкова часа

започваме с комшиите да бистрим политиката

Като тръгнем от нашия парламент, та стигаме до Меджлиса в Турция", каза усмихнато той. "Не зная дали ще спечели изборите на първи или на втори тур, но Ердоган ще бъде победител. Той е готов за президент", добавя Февзи. По думите му, ако се съди по предизборните митинги, победата на турския премиер е в кърпа вързана още на 10 август. "На тези събирания обаче ходят много хора да гледат сеир и затова може да се наложи да се ходи на балотаж", уточнява мъжът. Февзи разказва, че когато през 1980 г. отишъл в Турция, се озовал в една изостанала държава. Това са времена на убийства, преврати и стачки. Пътят към икономическия възход на южната ни съседка започва да прокарва премиерът Тургут Йозал. "През 90-те Ердоган стана кмет на Истанбул.

Оказа се работлив и стигна до премиер

Направи много за Турция, която днес няма нищо общо с държавата преди трийсетина година. Спечели доверието на хората и те ще го подкрепят", пали се Февзи.

Сред българските турци Ердоган не е много на почит. Оказва се, че голяма част от хората не одобряват политиката му, защото са по-светски настроени. Не харесват характера му, като го определят като заядлив и човек, който не търпи критика. "Построи много джамии, върна исляма. Отрича борбата на Ататюрк, който успя да свали феса и да освободи Турция от религията, а освен това е и диктатор". Така мъж, пожелал анонимност, обясни отношението на нашите турци към Ердоган, като добави, че рано или късно той ще ислямизира изцяло съседката ни.

Сприхав е, удря по масата и не прави крачка назад

добавя той.

Серхан от Хасково също вижда Ердоган победител още на първия тур. "Няма съмнение, че ще удържи победа още на 10 август. Той е почитан и уважаван човек. Друг е въпросът, че в последните 2 г. има малко авторитарност в управлението му, но това не пречи на популярността му", казва мъжът. Според него, комшиите ще подкрепят премиера си, защото ще си дадат сметка в малката стаичка каква е била Турция преди появата на Ердоган. "Той направи много за обикновените турци. Отне лостовете на управление от военните", уточнява Серхан. По думите му, силно казано е, че българските турци се вълнуват много от президентските избори в Турция, но не могат да бъдат и безразлични.

Ако е добре съседът, ще сме добре и ние

добавя той.

В руенското село Просеник хората са ангажирани основно с ежедневните си занимания. "Изобщо не ме интересува кой ще спечели в Турция. Аз от българската политика не се интересувам, а вие за Турция ме питате!", каза ми продавачка на дини и пъпеши пред кметството, решила до края на деня да пласира стоката си. "Искате ли краве мляко? Останаха два литра и половина. Тази сутрин съм го доила", пита облечена в шалвари възрастна жена. "В Просеник не се интересуват от изборите в Турция. Ако пък питате някой от младите, никой не знае, че там ще избират президент", разказа Айтен. Жената, надхвърлила 40-те, обаче е убедена, че Ердоган ще излезе победител на първия тур. "Говорила съм с хора в Турция, които казват, че няма по-точен човек от него", казва тя.

В Топчийско симпатизират повече на опозиционния кандидат Екмеледин Ихсанооглу, макар да са наясно, че той шансове няма.

По-умерен е, но няма да спечели

Първо, защото не е популярен, и второ, защото е свестен човек. Такива като него нямат място в политиката", казва Февзи. Според него, Екмеледин Ихсанооглу ще бъде от полза за Турция основно, за да подобри съседските си отношения с Иран, Ирак и Сирия.

Дали прогнозата на българските турци ще се потвърди, ще стане ясно при обявяването на резултатите от изборите на 11 август.

В България са регистрирани 8198 турски избиратели. Те ще могат да упражнят правото си на глас между 1 и 3 август в посолството в София и в генералните консулства в Пловдив и Бургас. В турските дипломатически мисии засега са заявили желание да гласуват над хиляда души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай