17:07 ч.

27.07.16

2 мин.

1521

0

0

Турски консул: Ситуацията в Турция не е опасна

от Стела Николова |

Турски консул: Ситуацията в Турция не е опасна
Снимка: БГНЕС, архив

Ситуацията в Турция не е опасна и няма проблеми при преминаването на граничните пунктове. Ако беше опасно, нямаше да изпратя семейството си на почивка там. Вече трета година летуват в родината ми. Но на този етап нямаме информация как случилото се ще се отрази на туристическия поток. Това заяви генералният консул на Република Турция в Бургас Ниязи Аврен Акйол на извънредна пресконференция.


Дипломатът бе категоричен, че след опита за преврат в Турция няма миграционен натиск по границата ни, нито има място за притеснение. "Мерките, които бяха предприети продължават да се осъществяват", посочи консулът.
Според Ниязи Аврен Акйолнего опитът за преврат е извършен от поддръжници на Фетхуллах Гюлен, който от години живее в САЩ.


В резултат на действията на полицията в южната ни съседка са задържани 12 000 души, като цифрата се променя всеки ден. 8 600 оттях са задържани под стража. 4996 оттях са военни, 1883 прокурори и съдии, 794 служители в структурите на Министерството на вътрешните работи.


Отстранени са 2745 съдии и прокурори, за които има данни, че са привърженици на Фетхуллах Гюлен. Освободени от работа са и 42 767 служители от Министерството на образованието, като 21 029 от тях са учители. 46 000 държавни служители са уволнени. За всички тях, твърди генералният консул, има данни, че подкрепят Фетхуллах Гюлен.


"Опитът за преврат е голямо престъпление. Срещу задържаните ще се водят съдебни процеси, които ще са в рамките на правото. Голяма част от тях са си признали, че са членове на организацията на Гюлен. Когато завършат съдебните процеси, ще бъде отменено извънредното положение в Турция. То обаче не е насочено срещу хората. Животът в Турция си върви нормално", допълни генералният консул на Турция в Бургас.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент