Туроператори скочиха срещу блокадата

Туроператори скочиха срещу блокадата | StandartNews.com

Туроператори скочиха вчера срещу готвената от превозвачи блокада на гръцката граница по Великден. Туристическите фирми се опасяват, че ще понесат големи загуби, тъй като клиентите са си предплатили почивките. В същото време сред самите превозвачи се появи разкол, тъй като някои от тях не са съгласни с готвения протест по великденските празници.

Превозвачите ще пускат за два часа движението след 4 часа затваряне на границата

Родни туроператори скочиха срещу готвената от превозвачите блокада на границата с Гърция за Великден. Това ще ни донесе огромни загуби и несгоди за хиляди българи, а гърците няма да бъдат засегнати, смятат от туристическия бранш. Завчера стана ясно, че Съюзът на международните превозвачи и Асоциацията на сдруженията на автомобилния транспорт планират да блокират границата между Великден и Гергьовден в знак на протест срещу блокадата на гръцките фермери през февруари, която им причини загуби за около 15 млн. лв. Новината обаче шокира хиляди нашенци, които са си платили ваканция в южната ни съседка. Загубите ще бъдат за сметка единствено на българските туристи и туроператори, коментира Георги Рачев от УС на Българската асоциация на туристическите агенции. Всички наши туроператори са предплатили или цялата сума, или са направили някакъв депозит, както за хотела, така и транспорта.

"Да не стане така, че вместо да изпишем вежди, да извадим очи. Тук не говорим вече за домати, краставици или портокали, които ще се развалят на границата, а говорим за хора. Тук не говорим вече само за финансови загуби, защото няма да са малко, а за чисто емоционални, човешки взаимоотношения и състояния", заяви Здравка Чимева, представител на туроператор в Благоевград. Междувременно хотелиерите, превозвачите и туроператорите от Пиринския край обявиха със специална декларация, че са против пълна блокада на границата с Гърция . Те изпратиха документа до премиера Бойко Борисов, до шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" и до областния управител Бисер Михайлов. "Подкрепяме всякаква идея, която да бъде отговор на унизителното поведение на гръцките фермери от месец февруари, но не и за сметка на родния бизнес и българската икономика", заявяват недоволните от планираната стачка. Те прогнозират и много съдебни спорове, защото при провал на екскурзията туристите ще очакват обезщетения, а туроператорите вероятно ще се позоват на форсмажорни обстоятелства.

"Ние ясно заявихме още през февруари намерението си да блокираме границата с Гърция за Великден", коментира Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи. От името на организацията той се извини на сънародниците ни, които възнамеряват да пътуват, заради очаквания дискомфорт. Предварителният график на блокадите ще се спазва, обеща той. Според него при 4 часа блокада ще има два часа пропускане на движението.
"Аз не съм много щастлив от идеята за тези протести, но УС на СМП е колективен орган и неговото решение беше да се протестира чрез блокада на границата. Това заяви за "Стандарт" Ангел Траков, председател на сдружението.
Той бил наясно, че се надига вълна от негодувание срещу идеята. "В крайна сметка ние, българските превозвачи, винаги сме потърпевши от блокадите на гръцките фермери и никога не сме получавали и няма и да получим компенсации за загубите досега", заяви Траков. Според него блокадата била единственият начин да се защитят интересите на родните превозвачи.

Разкол сред превозвачите

Не е ясно кой стои зад протеста, с него сами си правим харакири, казват от НСБП

Националното сдружение на българските превозвачи (НСБП) е категорично против обявената блокада на границата с Гърция за предстоящите светли празници. Това заяви за "Стандарт" Красимир Лалов, зам.-председател на НСБП. Българските граждани и превозвачи не заслужават такова античовешко отношение, възмути се Лалов. "Първо, НСБП е против, тъй като не може да си позволи да остави стотици хиляди туристи с малки деца да висят с часове на пътя поради незнайни причини. Второ, ние сме против блокадата, тъй като тя не само няма да постигне нищо, но и ще навлече един куп проблеми на българските туроператори и превозвачи, тъй като през границата не минават гръцки камиони, нито много гръцки туристи. И какво излиза? Че ние сами си правим харакири!", казва Лалов. "Трето, най-вероятно поради всичко, казано дотук, не се знае точно коя организация стои зад обявената блокада и ще поеме отговорност за последиците от нея. Нито НСБП, нито други превозвачески организации сме били запознавани с мотивите и целите на блокадата. Затова не е коректно някой да говори от името на всички международни превозвачи, а който е измислил тази блокада, да бъде така добър да застане пред обществото с името си", категоричен бе Лалов.

Той припомня на тези, които се канят да блокират границата, че според чл. 100 от Закона за автомобилните превози никой няма право да блокира движението. Лалов допълни, че днес НСБП ще излезе с официална декларация срещу блокадата.
От блокада на границата с Гърция най-потърпевши ще сме ние, шофьорите. Това каза и Веселин Дангов, който е сред учредителите на Съюза на българските транспортни работници със седалище в Благоевград. По никакъв начин няма да бъдат наказани гръцките фермери, които в момента си обработват земята, допълни той. Принципно подкрепяме подобни действия, но не смятаме, че трябва да се стига до пълна блокада, допълни Дангов. Притеснява ни и фактът, че това е идея на две браншови организации, които не са дискутирали проблема с нас, поясни Дангов. На практика ще спрем наши шофьори на път за родината, което не е добра идея, смята Веселин Дангов.

Хотелиери се готвят за загуби, но подкрепят

В общините Петрич, Сандански, Банско и Гоце Делчев ще има най-негативен ефект от затварянето на границата. Мнозинството представители на бизнеса обаче проявяват разбиране и приемат действията на родните превозвачи. "Ще претърпя загуби, това е неизбежно. Но още по време на протестите на комшиите през зимата алармирах, че трябва да предприемем същите мерки спрямо Гърция. Затова подкрепям с две ръце решението на превозвачите ни. Ако не го направят, то пак през януари и февруари догодина гърците ще "запушат" границата. Дори и през август заслужават да блокираме граничната бразда, когато е върховият туристически сезон в южната ни съседка. За да видят до какви загуби водят подобни действия. Да ги заболи и тях, както нас ни боли. Не може да седят няколко фермери край границата, да пробват кой е сварил по-добра ракия, да хапват на софрата, да се напиват, а хиляди превозвачи, шофьори и пътници да са потърпевши", твърди Илия Пасков, собственик на хотел в курорта Сандански. Липсата на гости от Гърция няма как да не се отрази на икономиката в града ни. Но няма как чисто морално да не сме съпричастни с българските превозвачи. Не бива да ги обвиняваме. Защото те бяха най-потърпевши от прищевките на гърците", категоричен е кметът на община Петрич Димитър Бръчков.

Повече заявки за почивка в Гърция тази година

Заявките за почивка в Гърция около Великденските празници са повече от миналата година, сочат данните на туроператори в Кърджали. Най-предпочитаната дестинация са скалните манастири "Метеора".
"Преди години голяма част клиентите ни включваха в плановете си курорта Кушадасъ в Турция, но този път доста отложиха резервации си поради страх от атентати, коментираха от туристическа агенция ATT TOURS Кърджали. Заради ограничението през ГКПП Маказа да минават само МПС до 3,5 т през предстоящите празнични дни доста жители от Кърджалийско ще отскочат до Гърция за ден-два с личните си автомобили. Все още няма официална информация дали местни превозвачи ще блокират граничния пункт на 29 април. Междувременно хотелите в Източните Родопи ще посрещнат гости от страната. В граничната община Кирково предлагат руска баня и конна езда. Туристите са привлечени от по-ниските цени, чистата природа, мегалитните паметници и тракийски светилища Перперикон и Татул и близостта до Бяло море. Преди големите празници Великден и Гергьовден хотелската база в граничната община Кирково е почти заета.

Само ще изнервят хората на границата

Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България (НСАПБ)

Проблемът е, че колегите от Съюза на международните превозвачи заявиха категорично, че ще блокират границата и че нищо няма да ги спре. Моето лично мнение обаче е, че не са избрали най-подходящото време за това. Аз съм напълно съгласна, че те имат пълно основание да протестират като ответна реакция на гръцките блокади всяка зима. А и още преди два месеца те се бяха заканили да блокират границата за Великден, за да почувстват гръцките курорти това, което чувстват нашите превозвачи няколко зими подред. Според мене обаче от нашата блокада сега отново ще пострадат повече българи, а не гърци. Още повече, че по традиция пътникопотокът по Великден е много по-голям от България към Гърция, отколкото в обратна посока. Ще пострадат не толкова фирми - превозвачи и туроператори, а най-обикновените хора, които още от зимата си мечтаят за тази почивка по Великден и Гергьовден. Затова настоявам колегите от СМП да кажат кога точно ще затварят границата, от колко до колко часа, тъй като е редно хората да си правят сметката. Това е и важно и автобусните превозвачи, тъй като за Гърция пътуват автобуси както по редовните линии от София, Благоевград и други градове за Солун, Атина и пр., така и за автобусите, които возят организирани туристи. И всички тези автобуси, пълни до краен предел с хора, ще висят с часове на границата така.

Фирма съветва клиентите да не отменят резервациите

Туристическата агенция "Филос", която е сред най-големите партньори на родния бизнес, съветва клиентите си да са спокойни, да не отменят резервации и да изчакат ситуацията да се изясни по-добре. Те са информирани за притесненията относно стачката на българските превозвачи и намерението им да блокират границата с Гърция по Великден. "Вярваме, че българското правителство ще вземе мерки и ще спре тези действия, тъй като за тях няма сериозно основание. След няколко дни ще можем по-подробно да коментираме колко сериозна е ситуацията", коментират от "Филос". От агенцията напомнят, че все пак туристите могат да минат границата през Скопие и пак да стигнат до Гърция за планираната ваканция.

Губещи са само българите

Татяна Велинова, туристическа агенция "Рад-феста"

Ако превозвачите изпълнят заканата си да затворят границата точно по великденските празници, това ще е страшен удар не само върху българските туроператори, но и върху всички българи. Само ние ще загубим от подобни действия, защото вече сме се разплатили с гръцките хотели и няма как да върнем парите на клиентите си една седмица преди планираното пътуване. Това са форсмажорни обстоятелства и трябва хората да си търсят парите от застраховател. Но лошото е, че те са планирали седмичното си пътуване и то ще се провали. Транспортният бранш вече е загубил пари покрай февруарските блокади на гръцките фермери, сега ще загуби и туристическият бранш. Ако е само заплаха и след три дни обявят, че променят намерението си, то това също е лоша услуга за българите, които ще се притесняват за планираната ваканция и ще се чудят какво да правят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай