Цветан Тодоров в София за премиера

Цветан Тодоров в София за премиера | StandartNews.com

Световният интелектуалец обикаля страната, за да се види с приятели

Философът представя книгата си "Несъвършената градина" във Френския институт на 23 септември

Цветан Тодоров, един от най-значимите интелектуалци в Европа, в момента обикаля родината, за да се види с приятели от младостта. Философът, роден в София, живее във Франция от 1963-а и рядко се прибира. Сега обаче е тук за представяне на книгата си "Несъвършената градина" - на 23 септември във Френския културен институт. Акцията е на Нов български университет, чието издателство публикува творбата. "Цветан Тодоров пристигна на 11 септември, а сега е из провинцията, за да се види с близки. Представянето на книгата е само в София", каза пред "Стандарт" Веселина Василева, директор на издателството на НБУ.

"Несъвършената градина" излиза във Франция преди 12 години. В нея авторът разсъждава върху темата за свободата на модерния човек.

"Пред този нелек избор на човек са предлагани няколко стратегии. Хуманистичната се състои в това той да запази свидната си свобода, без обаче да се отказва от ценностите, от обществото и от АЗ-а. Тук представяме възгледите на големите френски хуманисти от Монтен до Констан, без да забравяме Русо. За тях човешкото съществуване е като "несъвършената градина", за която говори Монтен: нито изцяло детерминирано от външните фактори, нито неограничено зависимо от волята на властващите. Място, където се учим да превръщаме мимолетното в дълготрайност, а случайната среща - в жизнена необходимост", казва Цветан Тодоров за книгата си.

Роденият през 1939-та в София Тодоров емигрира във Франция 24-годишен. От 1987 г. той ръководи Центъра за изследване на изкуствата и езиците към Френския национален център за научни изследвания. Изнасял е лекции в "Йейл" и "Харвард". Сред най-знаковите му книги са "Поетика на прозата", "Памет за злото, изкушение за доброто", "Живот с другите". На български са преведени и "Завладяването на Америка. Въпросът за Другия", "Страхът от варварите".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай