Царят дойде да види възкресената Балабанова фабрика

Тя отново отвори врати, но вече като музей

Царят дойде да види възкресената Балабанова фабрика | StandartNews.com

Балабановата фабрика отново отвори врати, след като преди двадесетина години окончателно бе затворена и спря да работи. Но този път не като предприятие, а като музей в знак на уважение и преклонение на съвременниците в село Бараково към видния индустриалец Иван Балабанов и работниците от 14 националности, трудили се тук.

Официалното откриване на музея бе днес. Част от порутените помещения и халета са превърнати в приветливи места, където всеки може да усети духа и атмосферата на най-голямата фабрика на Балканите от 20-те години на миналия век, в която се трудили 1000 души. Сред експонатите са дори вагони и локомотиви от някогашната теснолинейка, която возела материала, добит в мукавената, а по-късно и в книжната фабрика. Тук са музикалните инструменти на създадения от индустриалеца симфоничен оркестър, печатите на завода, печатните машини, инструменти, кореспонденция, както и паметник в цял ръст на Иван Балабанов. Специално за откриването дойдоха бившият премиер Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита, ексминистърът на вътрешните работи Веселин Вучков, посланикът на Украйна у нас Микола Балтажи. Стотици хора не само от региона също уважиха знаменателното събитие. Те с интерес разглеждаха подредените експонати в Музей „Балабанова фабрика".

„Дълги години се борихме, за да направим този музей. А един човек се опита преди ден да го запечата, добре е, че институциите постъпиха разумно. За нас бе повече от мисия, защото Иван Балабанов е свят човек, тук е свято място. Построил е жилища за работниците, те не плащали наем за тях, нито ток, вода, медицински услуги, лекарства. Безплатно им подсигурявали дърва и въглища за зимата. Получавали специални фабрични монети с номинал от 5, 10, 20 и 50 лева, с които пазарували в магазините на собственика. Фабриката разполагала със собствена електроцентрала, железница, болница, кучешка лечебница, пожарна команда, училище, детска градина, старчески дом, кино и казино", разказа Методи Панайотов, инициатор и създател на музея.

Той призна, че с много от нещата в експозицията са се сдобили трудно и срещу много висока стойност. „Все едно купувахме злато, потърсим нещо, цената веднага му се вдига. Това е тъжното. 9 години се борих да намеря дъна за вагоните. Накрая проявиха разбиране от БДЖ. Борба за всяко колело, за всяка седалка. Този музей е отговорност и признателност, благодарност към един индустриалец, невероятен човек, към всички работници, сред които много чужденци. Крайно време е тук да се правят конференции, инвестираха се стотици хиляди левове. В държавния архив няма един ред за тази фамилия. Водело се е безупречно счетоводство, в книжата е описвано дори кой крак на дадено магаре се подковава. Строили са по уникален начин, има помещение от 800 квадратни метра, в което няма една колона вътре. Имало е невероятни условия за хората. В писма от 1928 г. пише, че се провеждали конкурси за най-красива жена в Бараково, правели се шампионати по кегелбан, по билярд. 7500 книги е подарил на работниците Иван Балабанов", каза още развълнуваният Методи Панайотов.

Не по-малко развълнувана бе и дъщерята на индустриалеца - Бистра Балабанова. „Благодаря на всички, които положиха огромни усилия да направят този музей. Баща ми беше голям индустриалец и истински патриот – благодаря още веднъж на всички, които направиха този музей", сподели тя.

Варвара Касаткина, която е родена във фабриката, дойде от Русия, за да присъства на събитието. „Велик човек бе Иван Балабанов. Не вярвах, че ще успея да съм тук. Бих предпочетела сега Бистра Балабанова да натисне едно тайнствено копче и моята любима фабрика да почне да пъхти, да работи, да стане топло. Да произвежда книга за целия свят. Но уви, това вече е история, а фабриката някога беше жива", каза тя.

Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита с интерес разгледаха музейните експонати. „Има много неща, свързани с тази индустрия, много съм впечатлен, не вярвах, че са възстановили толкова артефакти, всичко е много похвално и заслужава всеки, който е тук, да го посети, да види каква е била тази промишленост. Днешият ден ми навява и спомени, най-вече влакчето, качвали сме се с него на Рилския манастир много често, хубаво е, че са възстановени дори вагоните", каза бившият премиер.

„Важно за мен като дипломат и гражданин на Украйна е да съм тук, защото на това място са живели и работили мои сънародници, украинци. Възхитен съм с каква любов, кураж и душа е възстановена тази атмосфера от онова време. Титаническа работа е извършена, за да знаят всички какво е било тогава, как фабриката е допринесла за икономическия напредък на България. Респект към основателите на музея за отношението им към историята и към направеното тогава", подчерта украинският посланик Микола Балтажи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай