Цачева се обяви против насилието над жени

Цачева се обяви против насилието над жени | StandartNews.com

Около 13 000 000 жени на възраст над 18 г. са били жертва на насилие в държавите от Европейския съюз. Това бе оповестено в Плевен кръгла маса по инициатива на евродепутата Мария Габриел, в която участваха близо 300 души.

„Тази статистика е стряскаща. Проблемът с физическото, психическото и сексуалното насилие в България не е по-малък", каза при откриването й председателката на парламента Цецка Цачева.

Според нея обществото у нас полага усилия да се справи с този проблем. В много случаи обаче насилниците остават ненаказани. Техните жертви се страхуват да споделят преживяното унижение със свои близки и не подават жалби. Кръглата маса гласува декларация, с която застава зад инициативата на Мария Габриел и нейни колеги 2016 г. да бъде обявена за Европейска година за борба срещу насилието над жени.

"Не можем да се примирим с това, че всяка трета жена в Евросъюза е жертва. Ето защо считаме, че Европейската година за борба с насилието срещу жените ще ни помогне да кажем силно: „Ние даваме своя глас срещу насилието", се казва в декларацията. Стряскащи данни за жертви на домашно насилие разгласи Златка Мачева, председател на сдружението „Център Отворена врата".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай