Тройно по-малко катастрофи по новата магистрала

Тройно по-малко катастрофи по новата магистрала | StandartNews.com

Равда. Тройно са намалели тежките катастрофи в участъка Стара Загора - Бургас, откакто там бе пусната отсечката от магистрала "Тракия".

16 големи произшествия са станали в района през юли-септември 2011-а. Година по-късно броят им е 5. Това означава, че три пъти е увеличена безопасността в този пътен участък, коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на Петата международна конференция, посветена на пътищата. Тази година основна тема на форума е пътната безопасност.

Министър Павлова отбеляза, че България е единствената от всички 25 членки на ЕС, през които преминават 5 от трансевропейските транспортни коридори. Страната ни може да се превърне в хъб на транспортния трафик и да привлече още много инвестиции които да бъдат вложени в пътната инфраструктура. А тези инвестиции, които са направени през последните години, сега са видими и промяната е осезаема. Доскоро хората в България се питаха кога ще карат по хубави пътища, сега този въпрос не е актуален. Актуален е въпросът - още колко километри, колко пътища, каза Павлова.

Фирмите за пътно поддържане, които са заблудили държавата с неверни данни за притежавана техника и брой работници, ще бъдат санкционирани, а договорите им ще бъдат прекратявани, заяви още минстърът.

В началото на октомври регионалното министерство и Агенция „Пътна инфраструктура" ще извършат проверки на всички фирми, които имат подписани такива договори, за да установят действителното състояние и техническата им обезпеченост. Целта е да не бъдат допуснати през зимата на 2012 година затваряния на стратегически пътища заради снегонавявания или поледици.

Директорът на „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров заяви, че участъкът Бургас-Карнобат по автомагистрала „Тракия" ще бъде оборудван със снегозащитни щитове от стъклопласти и по този начин ще се гарантира спокойното преминаване на автомобилите по време на снеговалежи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай