Тристранката отхвърля 100% осигуровки от шефа

Тристранката е против стопроцентовите осигуровки от шефа

Тристранката отхвърля 100% осигуровки от шефа | StandartNews.com

Има други начини за насърчаване на добрите служители, смятат работодателите

Синдикатите, работодателите и правителството не приемат идеята на Реформаторския блок да се узакони осигурителните вноски на работниците да се внасят от работодателя изцяло за негова сметка. Такъв законопроект бе внесен в Народното събрание от депутати от Реформаторския блок и днес той ще се обсъжда на заседание на съвета за тристранно сътрудничество. Целта на мярката е да се задържат ценни работници и служители, като по този начин се увеличи крайното им възнаграждение. Прилагането й да е доброволно и максимално опростено, предлагат вносителите.

"И сега работодатели осигуряват изцяло за своя сметка определени работници и служители, но този разход не се признава за данъчни цели", коментира депутатът Петър Славов. Затова от РБ искат да се направи и промяна и в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Работодателските организации в тристранката обаче са против тази мярка за привличане и задържане на квалифицирани кадри, става ясно от проведената консултация в комисията по осигурителни отношения. Изключение прави само БТПП, която подкрепя промяната. Според другите три бизнес организации - КРИБ, БСК и АИКБ, има достатъчно начини за стимулиране на добрите служители - професионални схеми на осигуряване, бонуси, ваучери за храна, поемане на транспортни разходи. Освен това се променя принципа на равнопоставеност като се създава възможност един работодател да има различен подход към своите работници, смятат от КРИБ. Синдикатите предупреждават, че различният режим на третиране на осигурените лица е нарушение на Конституцията. Според профсъюзите промяна в данъчния закон може да се използва недобросъвестно за намаляване на резултата преди облагане.

НАП и финансовото министерство също са против законопроекта на РБ. Личните осигурителни вноски имат за цел заинтересованост на осигурените, казват от НАП. Оттам посочват, че не всички фирми реализират печалба и така ще се окажат в неравностойно положение. Промени в средата на годината са в противоречие на Закона за публичните финанси, напомнят от финансовото министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай