Три жени са ранени при взрива във фабриката в Горни Лом

Три жени са ранени при взрива във фабриката в Горни Лом | StandartNews.com

Най-малко три жени са пострадали при поредния взрив в бившия завод за боеприпаси "Mиджур" до село Горни Лом. До фабриката все още няма достъп, тъй като продължават вторичните взривове и не се знае какво е състоянието на хората, които са били в халетата по време на инцидента. Според първоначална информация става въпрос за около 15 души.

"Докато не получим официална информация от екипите на терен, призоваваме да не се спекулира с броя на пострадалите и дали има жертви". Това заяви за БГНЕС медийният съветник на служебния министър-председател Веселин Нинов. Той съобщи, че цялата официална информация ще бъде подавана от МВР. Очаква се да бъде свикан брифинг на мястото на инцидента, на който да бъде дадена по-подробна информация. Той обърна внимание, че спасителните екипи не могат да влязат на мястото на трагедията 24 часа след взрива, поради съответните законови изисквания. "Готови сме за всякакъв вариант на развитие на ситуацията", каза още Нинов.

Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов пътува към село Горни Лом, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Към 22 ч. районът около фабриката за боеприпаси продължава да бъде отцепен, съобщиха от пресцентъра на МВР. На място са разположени екипи на пожарната, полицията и Бърза помощ. От съображения за сигурност спасителни екипи ще влязат във фабриката за боеприпаси не по-рано от 24 часа след като бъде регистриран последния взрив.

Утре в светлата част на денонощието ще бъде извършено разузнаване на терена чрез използването на безпилотни самолети и специализирана техника. В ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" заседава оперативен щаб, който анализира ситуацията и набелязва конкретни действия за обезопасяване на района и гарантиране сигурността на гражданите и спасителните екипи.

Към момента не е постъпила достоверна и потвърдена информация за броя на хората, които са били на смяна по време на инцидента.

По-рано на там тръгнаха главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на ГДПБЗН Николай Николов. Сигналът за инцидент в завод,частна собственост край село Горни Лом, Видинско, е получен на тел.112 в 17.05 часа. Заводът произвежда взривни вещества за граждански цели и утилизира боеприпаси. Към мястото незабавно са насочени екипи на полицията и пожарната. Уведомена е Инспекцията по труда.

По първоначални данни няма опасност за жителите на село Горни Лом. Районът на инцидента е отцепен. Създадена е необходимата организация, съвместно с Окръжната прокуратура във Видин, за провеждане на първоначални действия по разследването. По разпореждане на главния прокурор на Република България на място са изпратени следователи от Националната следствена служба.

Шефът на Областната дирекция на полицията във Видин ме уведоми, че преди 15 дни са правили цялостна проверка във фирма „Видекс" АД, констатирани са нарушения, издадени са актовете, но за голямо съжаление след 15 дни се случва този взрив. Това каза служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов след заседание на Министерски съвет във връзка с избухналия взрив във фабрика в Горни Лом, област Видин, предаде Фокус. „Явно дисциплината в самата фирма не е била на висота, защото 2010 г. също е имало такова произшествие във фирмата", заяви министърът. Той обясни, че проверката е била във връзка с проверка на ДАНС. Влезли са екипи и от КОС, които са проверили цялата фирма и са направили предписания и актове.

„Районът е отцепен, не се допускат хора, които да влизат и излизат в самия периметър на завода. Лекарските екипи също са там, както и следователите, които трябва да направят разследването", подчерта Бакалов.

„За голямо съжаление, все още има вторични взривове. След последния взрив можем да влезем 24 часа по-късно. Лошото е, че взривът е станал по-късно, денят вече е по-къс. С министър Шаламанов се разбрахме, че ще използваме по всяка вероятност безпилотни самолети, които да огледат района, както и роботи, които ще могат да влязат в периметъра преди тези 24 часа, както и друга техника. Министерство на отбраната притежават машини, които могат да работят при такива условия", посочи Йордан Бакалов.

„Не мога да кажа дали има или няма жертви и ранени по простата причина, че не можем и няма как да влезем в периметъра. Тъй като вече трябва да се използва специална техника, ще се види евентуално и това", заяви министърът.

„Доколкото ми е докладвано, са утилизирали мини. Именно в момента на утилизация на самите мини е станало и произшествието, но без разследване и без да влязат екипите от МВР и следователите няма как да заемем каквато и да е позиция", допълни Бакалов.

Премиерът Георги Близнашки съобщи, че все още няма информация за жертви и пострадали при взрива във фабрика в Горни Лом:

Все още нямаме подробности по случая. Получих информация както от министъра на вътрешните работи, така и от ръководството на ДАНС. Става дума за фабрика за взривни вещества в района на Горни Лом. Станал е мощен взрив. Все още не е ясно какъв е броят на жертвите, но пораженията са тежки. Тепърва остава да се разбере, дали има жертви, или ранени. До този момент нямаме конкретна информация. Очаквам съответните ведомства да ни уведомят за своите проучвания на място. Изпратили са екипи. Органите на реда се опитват да установят щетите. В момента, в който имаме информация, ще я съобщим най-официално на медиите. Това ще стане чрез министъра на вътрешните работи.

Три жени са пострадали при инцидента в завода за взривни вещества, съобщи д-р Любомир Виденов, заместник-директор на "Спешна помощ" във Видин. Едната е превозена по спешност в болницата в Белоградчик и след това във Видин. Другите две жени са транспортирани към Монтана. Едната от трите жени е съпруга на кметския намесник на село Горни Лом - Илиян Михайлов. В телефонна връзка той обясни, че очакват влизане на операция, тъй като неговата съпруга е с тежки фрактури. Другата жена, която е в болницата в Монтана е с нараняване на очите. Третата пострадала е била обработена на място от екип на спешен център .

На място са 5 линейки - от Белоградчик, от Димово, от Чипровци и Монтана. Разпореждането е, ако има още пострадали да се извозват в болницата в Монтана, тъй като от там възможността за бърза реакция за отвеждане към София. Има готовност за включване на екипите на санитарни хеликоптери, ако това се наложи. В цеха работят 16 души, но до цеха няма достъп.

Все още няма достатъчно информация, какво точно се е случило, обясни кметът на общината Ваньо Костин:

Гръмнала е барутната фабрика. Но нито знаем какво е гръмнало, има ли жертви, няма ли жертви. Знаем за две жени, които са били на портала и са пострадали. Уведомени са екипи. Отправени са екипи, както и хора на фабриката. Няма да се допускат хора до момента, в който излязат специализираните органи и институции.

Преди четири години също избухнаха серия взривове в завода за боеприпаси "Миджур" в село Горни Лом. Тогава бяха ранени трима, а двата цеха на завода бяха напълно унищожени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай