Трети сме в света по производство на храна за космонавти (ВИДЕО)

Трети сме в света по производство на храна за космонавти (ВИДЕО) | StandartNews.com

България е трета в света след Русия и САЩ по производство на храна, предназначена за консумация от космонавти. Това доказват родни учени, които са разработили първата в света космическа оранжерия.

"Целта на тази програма е производство на храна, която да не се отличава от истинския вкус", обяснява пред Нова тв Таня Иванова, която ръководи екипа в космическата лаборатория. И уточнява, че в момента се подготвя космическото меню за 2030 г.

Българските учени работят по проекта "Земляни на Марс". Оказва се, че чрез нови методи липсата на гравитация вече няма да разваля вкуса на храната, дори космонавтите ще могат да приготвят специални ястия направо на кораба си.

Над 100 рецепти вече са разработили кулинари от НАСА, всички те обаче са вегански. В тази връзка нашите учени търсят начини за по-сложни рецепти.

Най-предпочитаните храни на космическата трапеза са веганската пица и сушито.

Благодарение на специална оранжерия без почва, космонавтите могат да отглеждат пресни плодове, зеленчуци и живи растения. Салатите от зеленчуци от тази оранжерия са сред любимите ястия на космонавтите.

"Казват, че на Земята не са яли толкова вкусни неща", обяснява още Иванова. Скоро ще бъде пусната трето поколение оранжерия за производство на космически специалитети на базата на българската национална кухня, заключи тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай