Транспортният министър инспектира района на разлива на мазут около Созопол

Транспортният министър инспектира района на разлива на мазут около Созопол | StandartNews.com

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски инспектира района на разлива на мазут в залива на Созопол. От борда на специализирания катер на Изпълнителна агенция „Морска администрация" бе извършен оглед на мерките, които са взети за ограничаване на мазутното петно и бяха обсъдени допълнителните действия.

"Имаме разписана процедура, която в подобен авариен режим се задейства, това ще бъде допълнителен разход, но имаме уверението и на министър-председателя, че ще бъдат осигурени необходимите средства", коментира Ивайло Московски. Той съобщи, че вчера е взето категоричното решение да бъде изцяло източен мазутът от потъналия още през 1921 година кораб "Мопанг", който е източникът на замърсяването. Очаква се още днес следобед представителите на две фирми, които разполагат с необходимата технология, да направят оглед.

Подобна операция е извършвана в България, но при други параметри, каза изпълнителният директор на ИА "Морска администрация" кап. Живко Петров. Той информира министър Московски, че вече са изградени 500 метра заграждения за ограничаване на разлива, а днес ще бъдат поставени още 500 метра. По този начин разливът ще бъде напълно овладян. По-късно през деня водолази ще се гмурнат на около 25 метра дълбочина, за да прикрепят плаващи бариери към потъналия кораб. Целта е плавателният съд да бъде обезопасен докато бъде източено горивото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай