Тракторист откри гърне със сребърници

Тракторист откри гърне със сребърници | StandartNews.com

Предаде го на полицията, дават му награда за честността

Съкровище, скрито в земята преди повече от 500 години, бе открито край Попово. На находката от сребърни монети, заровени в гърне, попаднал 37-годишният Тахир Мехмедов от село Захари Стояново. Мъжът работел като тракторист в местната земеделска кооперация. Миналата седмица, докато орал на нивата, той забелязал в угарта глинено гърне. Тахир прибрал имането от полето и по съвет на свои приятели го предал на полицията.

Става дума за 91 сребърни монети, повечето от които сечени в Западна Европа, и 2-3 - от османско време. Металните пластинки били много тънки и всичките пробити в средата. В съда, в който са отлежавали пет века, историците открили следи от конците на огърлица, обясни директорът на музея в Попово Пламен Събев.
Според експертите съкровището няма висока нумизматична стойност. Най-вероятно имането е било заровено в земята през ХVI век, когато в района е вървял процес на помохамеданчване. Музеят в Попово разполага и с друга находка от 300 сребърника, сечени по същото време. Тя била открита преди десетина години по време на строеж в частен двор в поповското село Медовина. Явно в тревожни за местните хора времена те са заравяли в земята така наречените бели пари за черни дни, обясни Пламен Събев.

Гърнето, открито в село Захари Стояново, е извадено от земята напукано. Явно то е било докосвано от орачи и в други епохи, но те не са имали късмет да го извадят на повърхността. Откривателят на имането ще получи награда от държавата. Когато стойността на съкровището бъде изчислена, Тахир ще получи отплата, която според историците ще стигне за една почерпка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай