"Тракия" без тапи от август

"Тракия" без тапи от август | StandartNews.com

39 общини ще имат 1,5 млрд. за училища, детски площадки и градски транспорт

Виадуктите готови до края на месеца, каза Лиляна Павлова

Краят на тапите по "Тракия" се вижда. До август ремонтите ще свършат и всички ще могат да пътуват спокойно по магистралата, обеща министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.
4 виадукта от "Тракия" се наложи да бъдат рехабилитирани спешно заради извънредно лошото им състояние. Тези съоръжения не бяха укрепвани от години и бяха опасни за хората. Затова регионалното министерство започна ударни ремонти преди месец.
"Буквално за два месеца оправихме най-лошите 45 километра от магистрала "Тракия". Оттук насетне по основния път до Бургас не предвиждаме да има тапи", каза Павлова пред "Фактора Кошлуков" по телевизия Канал 3. Регионалният министър обясни, че текат аналогични ремонти и по магистрала "Хемус", където също ще се ремонтират 4 виадукта.
"В крайна сметка за 4 месеца ще ремонтираме 80 километра магистрали и 8 виадукта", обяви Павлова. Според нея магистрала "Струма" също може да е готова съвсем скоро. "Ако няма извънредни обстоятелства, през зимния сезон ще пътуваме до Благоевград по магистрала", каза още Павлова.

Пари за ремонти на пътищата обаче се намират трудно. Над 220 млн. лв. ще отидат за поддръжка и зимно почистване на пътищата, но пак няма да стигнат, каза регионалният министър. Павлова допълни, че около 100 млн. лв. за рехабилитация на пътищата правителството е успяло да намери от повишената събираемост на приходите. За шосетата, свързващи малките градове и населени места обаче, средствата са още по-недостатъчни. "С пари от оперативните програми - "Регионално развитие" и "Региони в растеж, ще финансираме втори и трети клас пътища," увери Павлова. Освен това в новия програмен период 39 общини ще имат на разположение 1,5 млрд. лева за детски площадки, градски транспорт, училища, социални и културни институции. От 3 милиарда лв. по "Региони в растеж" половината са за общините, уточни тя. Другите са за спешна помощ, образование, спортни и културни заведения.

Проверки по плажовете, пари за спасители

Текат проверки по всички плажове, каза още Лиляна Павлова. Регионалното министерство отговаря за всички 209 плажа, от които 114 се стопанисват, а 95 са неохраняеми. "В момента наши екипи плюс екипи на Районните здравни инспекции и Морска администрация проверяват има ли 50% свободна площ, дали на този плаж има задължителните спасители, указателни табели, медицинска помощ", уточни Павлова. На неохраняемите обекти, ако има много хора, МРРБ може да предостави средства за наемане на 1-2 спасители, допълни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай