Тотю иска 290 лв. минимална заплата от 1 април

Тотю иска 290 лв. минимална заплата от 1 април  | StandartNews.com

София. Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов е предложил на закрито заседание на Министерския съвет минималната работна заплата да бъде увеличена на 290 лева от 1 април. 

Заседанието на кабинета е посветено на проектобюджета за 2012 година. Министърът предлага увеличението да влезе в сила от 1 април на следващата година. Сега минималната работна заплата е 270 лева.

Предвижда се запазване на тазгодишните разходни тавани по министерства, като леко намаление ще има в сектор сигурност. Освободените от това средства ще бъдат дадени за образование, култура и правосъдие, съобщиха от пресслужбата на правителството.

Вътрешният министър Цветан Цветанов обяви пред журналисти, че бюджетът на МВР ще бъде свит с около 6-7 млн. лева в сравнение с 2011 година. ДАНС също ще имат едно леко ограничаване на бюджета, с който са разполагали досега.

Според финансовия министър Симеон Дянков вдигането на минималната заплата на 290 лева ще струва на бюджета около 23-25 млн. лв.

Финансист номер едно посочи също, че като цяло бюджетът за следващата година остава като този за 2011 г., но разходите ще бъдат намалени с около 20 млн. лв., за да се постигне по-нисък дефицит. Той е планиран за 1,35 на сто. Прогнозната инфлация е за малко под 2%, а ръстът на БВП – 2,9 на сто.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай