Тотален "Биг Брадър" в София след Коледа

Тотален "Биг Брадър" в София след Коледа | StandartNews.com

Единната система за сигурност на столицата ще бъде готова до Коледа, предупреди кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с министъра на вътрешните работи Валентин Радев представи системата.

„До този момент Столичната община разполагаше с над 3000 камери, като започнахме изграждането на системите за видеонаблюдение от общинските училища и детските градини. Обхванали сме голяма част от тях. След това включихме обществени пространства - паркове, градини, кръстовища. След това включихме системата за управление на трафик. Общо Столичната община разполагаше с 9 центъра за наблюдение на различни обекти. Част от тях можеше и до сега да се наблюдават от колегите от СДВР. Идеята на изграждането на общата система беше да свържем всички тези възможности в един център, в една интегрирана система и това се случва", обясни тя.

„На финала сме на изграждането на интегрираната система за наблюдение в София. Частта, която изпълнява Столичната община включва монтирането на нови 244 камери по трасетата от летището, през бул. „Цариградско шосе", НДК, бул. „България" до резиденция „Бояна" във връзка с предстоящото Председателство, както и нови допълнителни 48 камери в метрото", посочи столичният кмет. Тя разясни, че втората част от проекта е свързването на всички центрове, които съществуват с центровете на СДВР. „На практика вече изградена системата. Последно предстои монтирането на още 20 камери", допълни Фандъкова.

Тя подчерта, че системата остава и след председателството и ще бъде развивана с превантивни, а в последствие и с разследващи функции. „Тя е изключително важна за сигурността в града. Получихме от държавата 2 млн. лв. за изпълнението на този проект. Включихме 1,1 млн. лв. общински средства, така че общо тази система струва 3,1 млн. лв. Очаквам до Коледа да бъде напълно завършена. След монтирането на последните камери проектът ще бъде изпълнен", посочи още Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай