Топ клиника за стволови клетки се клонира във Враца

Топ клиника за стволови клетки се клонира във Враца | StandartNews.com
Враца. Няма лъжа, няма измама. Прочутият професор Реувен Ор от клиниката за трансплантация на стволови клетки "Хадаса" в Йерусалим прегледа първите си 15 пациенти във Враца и каза експертното си мнение като разгледа медицинските документи на десетки.
Визитата му е свързана с изграждането на център за имунотерапия в града. В него ще се прилага нов метод, който се счита за революционен. Той няма нищо общо с присаждането на клетки от донор. Различното е, че стволовите клетки се вземат от болния, обработват се, престояват три-четири седмици, отново се обработват и след това се инжектират в пациента. "Клетките, които извличаме от костния мозък са като биологична машина" - поясни професорът.
Когато се върнат в болния те имат два много важни ефекта - потискат имунната система като стопират болестта и възстановяват организма. По този метод могат да се лекуват най-тежките и коварни болести - рак, диабет, множествена склероза и паркинсон. Подходящ е за деца, които страдат от церебрална парализа и за преждевременно родени бебета, за които до момента няма подходящо лечение - подчерта израелският доктор.

Идеята за центъра във Враца е на депутата от ГЕРБ д-р Янко Здравков, който от месеци работи по нея и е успял да убеди д-р Ор. Вече е получена подкрепа и от правителството, за което не е без значение, че става дума за голяма израелска инвестиция. Враца пък се очертава като център на медицинския туризъм, а лечението по този метод по-евтино, отколкото трансплантациите от донор.

Освет това след интервенцията няма никаква нужда от приемане на медикаменти, което може да е удар към фармацевтичния бизнес, но е голяма икономия за държавния бюджет. Предвижда се да се създаде пакет за иновативното лечение, който ще се покрива от здравната каса и няма да товари финансово пациентите.

Предстои обучение на лекари от врачанската болница, което ще направи екипът на д-р Ор от болницата "Хадаса", както и оборудване на центъра с необходимата апаратура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай