Топ 12 на досадниците във Фейсбук

Топ 12 на досадниците във Фейсбук | StandartNews.com

Социалните мрежи, иначе толкова полезни за куп инициативи, са и най-точното място да се проявят дразнещите черти на талантливи в несъвършенствата си хора. Вече веднъж разказахме за най-кофти типажите във фейсбук: сред тях попаднаха лудата майка, селфи маниака, обсебения от български футбол човек и много други. Списъкът обаче е прекалено дълъг, а и атрактивен, затова решихме да го продължим с нови 12 типажа, които населяват социалното пространство. Ето кои са те.

1. Фитнес маниака

Ние нямаме нищо против хората, загрижени за оформените си бицепси и плочките на корема. Принципът при тях обаче е "Здрав дух в здраво тяло с нездрав нарцисизъм". Държат да те запознаят с всички детайли в прогреса си с тренировките. Не е сигурно, че биха се потили в залата, ако после няма да си направят селфи на мускулите. Хранят се с химия и лайкове. Готови са веднага да ти направят четиридневна програма в залата. Ти обаче имаш личен живот и не можеш да се посветиш докрай? Е, това е защото те мързи и не си мотивиран, биха ти отвърнали. Как да им обясниш, че човек може да има и други цели в живота освен да направи серии със 120 на лежанка.

2. Царят на татуировките

Този човек някак не е разбрал, че през 2016-та година да имаш татуировка не е нещо особено интересно. А защо така на всяка снимка се е наклонил настрани, че да му видим лявото рамо? Понеже там има нарисуван бик, който говори за "борбения му характер". На гърдите му пък се е разперил орел - какъв ужас! Може би трябва да тагне "Нешънъл Джиографик" върху тялото си...

3. Екскурзоводът

Може би в началото на Фейсбук и първите години, когато бе популярен, снимките от различни точки на планетата бяха интересни. Но все пак в този човек, който постоянно публикува фотоси от всичките си екскурзии, има нещо съмнително. Обвиняваме го в следното: той никога не се потапя в чужд град и не изследва истински далечната култура, понеже през цялото време е увлечен в това да се снима пред най-известните сгради, за да се покаже в социалната мрежа. За него е в пълна сила правилото: "Преди хората се снимаха за спомен, а сега се снимат за Фейсбук".

4. Човекът-кауза

Когато в Париж взривяват бомби, той е с фотос на френското знаме. Когато има гей парад, той е със знамето на дъгата. Когато дават "Междузвездни войни", той държи джедайски меч на профилната си снимка. Изключително морален и съвършен човек, държащ да демонстрира безукорната си склонност към доброто, обществено полезното и значимото. А как вчера си изхвърли цигарата на тротоара - това никой, никой не го видя! Човекът-кауза ще ви проглуши ушите с високите си идеали, но на чаша кафе изведнъж ще забележите купищата недостатъци, с които е белязан характера му. Нищо. Тия работи не се виждат във Фейсбук.

5. 20 статуса дневно

Ни повече, ни по-малко. Тази цифра е за диагноза, но за жалост е привична за немалко потребители в мрежата. Принципът е следния. Гледаш сутрешния блок и публикуваш какво мислиш за казаното от Михаил Миков. Малко след това в студиото е поканен негов съперник - да кажем Цецка Цачева. Веднага добавяш и текст за нейните думи, а накрая с трети статус обобщаваш впечатлението си от цялото предаване. Ето, едва 9 часа е, а ти си с три публикации напред. Време е да пиеш кафе и да слушаш музика за тонус. Защо да не публикуваш кое парче си си пуснал? Към 11 добавяш по нещо за образователната реформа, а към 1 - за рождения ден на Меси. Лека полека денят се изнизва, а в 19. ч., малко преди вечеря пускаш снимка с котката си, задължително! А, оказва се петък, а в петък има какво? "Панорама!" Че това са ти поне пет статуса, толкова гости и теми има...Ето ги двайсетте поста, готови.

6. Отличничката

Тя е студентка, от онзи тип, който твърди, че "със сигурност ще се провали на изпита", но е пълна отличничка вече 16-та година, ако броим и тези от гимназията. В което няма нищо лошо: притеснителното обаче е че всеки път след изпит пуска снимка на книжката с жадуваната бележка. Образованието й е единственият повод за гордост, който изпълва живота й със смисъл. Ние обаче, да си признаем, трудничко ще се впечатлим от отличните й оценки. Тя все пак учи в УНСС.

7. Мистър Очевиден

Навън е заваляло сняг. Нормално, краят на декември е. Снегът, като повечето природни явления, се забелязва лесно. Например: като ходиш по улицата. Или пък излезеш на терасата. Общо взето, каквото и да правиш, ти просто виждаш, че навън вали. Но Мистър Очевиден е готов да ти го покаже със снимка във Фейсбук. О, ето, той написа "Честит първи сняг"! А когато отиде на море, той пуска снимка на морето. Под нея пише: "Ето го морето!" Мистър Очевиден няма да ви спести нищо от действителността. Особено онова, което така или иначе виждате.

8. Крайният конспиратор

Светът е огромна схема. Вие сте буболечка. Евреите управляват всички. И крият лекарството с рака. Този тип потребител може да ви разкаже за всичко това. А най-интересното е той знае добре дълбоките тайни на икономиката, историята и политиката от най-сигурни източници: клипчета в youtube и статии в нелечими сайтове. Във Фейсбук е готов само с няколко думи да ви обясни от кой точно заговор сте част и как сте обречен вовеки.

9. Онзи с цитатите

Той не чете книги. Защо му е, когато може директно да публикува цитати на Ницше, Паоло Коелю, Шекспир и Иван Вазов. Всички те съжителстват комфортно на стената му. В библиотеката вкъщи обаче има десетина книги. Готов е да ви зарине с мъдри мисли - по осем-девет на ден. Счита, че литературата е едно голямо занимание, което обаче е малко излишно, понеже може да се сведе до няколко ефектни изречения.

10. Мразещият паметници

Това е човек, който има една голяма мечта: да демонтира паметници. Ето, девети пореден ден той пише във фейсбук, че паметникът на Съветската армия е на окупаторска армия. Дайте му гранатомет и ще взриви половината Борисова градина. Да не говорим за Самуил: би го натрошил, за да го предаде за скрап. Съзнанието на този потребител е просто помрачено от всички паметници наоколо. Той иска да се разхожда в страна, в която монументи се издигат единствено от хора, родени след 89-та. И изпада в бурна еуфория при всяка акция, която боядисва паметника на Съветската армия. Това че вече е 12-та подред и отдавна се е изтъркала не му прави впечатление. Важното е да се махат паметници.

11. Носталгичния соц реалист

Разбира се, десният радикалист има и своя сходен по неуместност антипод. Това е човекът, който всеки ден публикува статус, жалеещ по Тодор Живков. Социализмът е обетованата земя на миналото, която никога няма да се върне. Този Фейсбук типаж е готов предварително да осъди на неуспех всяко явление, случило се след промените.

12. Лудият по Иван Костов човек

Не е възможно да не сте засичали този типаж. Той изповядва някакъв странен култ към Иван Костов. Този култ отдавна се е оттласнал от всякакво рационално мислене. Когато случайно Иван Костов се появи в ефир, потребителят веднага споделя видеото във Фейсбук, с един-единствена коментар: Костов!!! Цъкаш да видиш...И какво, Костов действително говори някакви неща, които принципно са колкото впечатляващи, толкова и в рамките на досадното. Наистина, странна фиксация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай