Тодор Караиванов остава в ареста

Тодор Караиванов остава в ареста | StandartNews.com

Хасково. Заловеният при зрелищна акция на ДАНС в сряда вечер митнически началник в Свиленград Тодор Караиванов остава в ареста с постоянна мярка "задържане под стража". Това реши Хасковският окръжен съд вчера. Минути преди магистратите да гледат мярката му заради обвиненията във взимане на подкупи, временният началник на Свиленградската митница и главен експерт в дирекция "Митническо разследване и разузнаване" към ведомството Караиванов разказа, че е бил заплашен с убийство по телефона през 2013 г. За това е подал жалба и до Хасковската окръжна прокуратура. Пая, както го наричат колегите, обясни, че заплахата дошла в момента, в който той беше преназначен на работа от Свиленград в Централното митническо управление и дни след публичното му изявление, че ще работи още по-сериозно за пресичането на контрабандните канали по всички ГКПП-та и пристанища в страната.

"Както всеки държавен служител и аз съм бил подложен на провокативни действия, но съм се старал да ги избягвам. Работил съм все пак 12 г. в митническо разследване и разузнаване и в това си качество наистина съм имал срещи с оперативно интересни лица - както за Агенция "Митници", така и за службите за разузнаване. Докладвал съм много случаи, в които е разкрита контрабанда, и лично съм разкрил много контрабандни деяния", коментира в кулоарите на съда Тодор Караиванов. По думите му, това, което се случва с него сега, е

много провокативно и тенденциозно

На въпроса дали смята, че има постановка около ареста му, Караиванов отговори: "Мисля, че не се работи срещу лицата, които осъществяват контрабандна дейност, а срещу тези, които я възпрепятстват". И допусна, че акцията срещу него може да е режисирана именно от лица, които са били оперативно интересни, с които се е срещал в работата си по отношение на митническото разузнаване. По този повод той обърна внимание на два случая в рамките на изминалите 5 месеца, при които са нанесени солидни удари върху контрабандата, минаваща през Свиленградската митница. При първия, през септември 2014 г., на ГКПП "Капитан Петко войвода", на границата с Гърция, е хванат камион с контрабандни цигари с щета за бюджета от 1,5 млн. лева. Преди 10 дни - в началото на тази година, е разбит и крупен канал с хващането на цял камион с парфюми менте и текстилни изделия на границата с Турция на ГКПП "Капитан Андреево". Караиванов посочи, че и двата случая са във времето след завръщането на Ваньо Танов начело на Агенция "Митници" и неговото преназначаване в Свиленград. И заяви:

Явно преча на някого

Явно засягам големи финансови интереси в сивия сектор".
Караиванов обясни, че при акцията на ДАНС в ръцете и в джобовете му не са намирани никакви пари, както беше съобщено официално. Според спецченгетата, той е спипан с 30 бона рушвети. За откритите 6000 лв. в дома му пък митническият шеф посочи, че е обичайно да държи в къщата си такива суми.


В съдебната зала стана ясно, че Караиванов е спипан от спецченгетата след сигнал от превозвачите Стилян Христозов, който трябвало да брои по 50 евро на камион и Хакив Хабил, който давал за преминаването на всеки свой камион през Свиленград по 200 лева. Според държавния обвинител от Софийска градска прокуратура Владимир Дешев пък, парите, с които е бил спипан при акцията в сряда вечерта Тодор Караиванов, са отговаряли по опис на предварително белязани и дадени като рушвет. Прокурорът обясни, че описаните пари са 600 евро -

4 банкноти по 100 евро и още толкова от 50,

белязани били и 600-те лева - 6 банкноти от по стотачка. "Кой каза, че съм взел пари от тези фирми?!", защити се Караиванов и посочи, че провокациите срещу него като началник на Митница-Свиленград са започнали още през 2011 г. Той посочи, че е проверяван многократно от страна на контролни органи и митническия инспекторат през всичките години, докато е на ръководната длъжност. "Нито една от тези проверки не е завършила с положителен резултат. Натискът срещу мен обаче е огромен", каза още Караиванов.

Жена му: Невинен е, дано не го отнесе

"Съпругът ми е невинен за мен, но не съм сигурна, че трябва да давам изявления. Убедена съм в неговата правота и се надявам, че няма да го отнесе той", заяви пред агенция "ПИК" съпругата на Тодор Караиванов - Тонка. "Аз съм назначена на позицията ръководител на трудовата борса в Харманли, преди той да бъде избран за шеф на митницата. Това, че не е имало конкурс, са стари атаки. Който ме напада така, нека да прочете закона. Държавният служител може да бъде назначен по два начина. Единият е чрез конкурс, другият е с конкурентен подбор. Старите неща не ме вълнуват, защо трябва да коментираме моето назначение? Явно търсите сензация. Нека ме атакуват, как ли не са го правили, аз съм свикнала вече", каза още съпругата.

Потомствена митничарка сяда в стола му

Единственият зам.-началник на Свиленградската митница - Юлия Чолакова, ще поеме управлението на ведомството, след като шефското кресло се оголи за пореден път след ареста на Тодор Караиванов. Заповедта на Чолакова е разписана от 29 януари и в нея се казва, че тя ще съвместява заедно със своите си дейности и работата по челото на ведомството до назначаването на титуляр, но не по-късно от края на май.
53-годишната свиленградчанка е потомствена митничарка. Баща й Георги Чолаков е бил шеф на ГКПП-то в различни отрязъци от време между 1959 г. и 1981 г. В митническите среди на Свиленград Чолакова се ползва със солидно реноме и одобрение. Има висше образование, специалност немска филология от ВТУ, както и следдипломна квалификация международни икономически отношения и митническа политика в УНСС. По-голямата част от професионалния й опит е в митническата администрация, в която работи без прекъсване от 1994 г. Заемала е различни длъжности в почти всички отдели и сектори в структурата на Митница "Свиленград" - от началник сектор "Тарифиране" до "Административно-наказателно производство и Изпълнително производство". Преди поемането на поста зам.-началник тя оглавяваше сектора "Административно-наказателни дейности и разследващи органи". Сега Чолакова ще съвместява работата си като зам.-началник с тази и на началник отдел "Митническо разследване и разузнаване". На практика тя ще е за втори път начело на свиленградското ведомство. Миналата година Чолакова отново бе зад кормилото на свиленградската митница за месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай