Тийнейджъри превъртат от нова вносна дрога

Тийнейджъри превъртат от нова вносна дрога | StandartNews.com

Осем младежи от Русе приети в психиатрия, след като се надрусали

Зарибяват ученици с румънски "чай" и "крокодилски" наркотик

Нова дрога масово праща тийнейджъри в болница, алармираха лекари. Осем младежи в Русе са настанени в психиатрия с тежки разстройства и агресивни прояви, след като са пушили от опасен "чай". 14-годишен е нападнал с нож майка си, след като се "напушил". Момиче също било изнервено и блъскало мебелите около себе си. Специалистите предполагат, че младежите са употребили марихуана, в която е имало примеси, които са провокирали агресивните прояви. През русенския психодиспансер само за последните три-четири месеца на изминалата година са преминали осемнадесет младежи между 14 и 18 г.

Общото във всички случаи е, че учениците твърдели, че са пушили цигари от странна "трева", известна като "чай". Купували папиросите от Румъния за по 5-10 лева. В много от случаите тийнейджърите се държали свръхагресивно, което не е характерна реакция след т.нар. мека дрога, обясняват експерти.

Случаят в Русе не е изолиран и проблеми с новата дрога има в цялата страна. В София в края на октомври 3 деца бяха приети в болница, след като бяха пушили подобен чай. Месец по-късно десетокласничка в Шумен изпадна в кома след смесване на въпросния чай с алкохол. Понякога за агресивни прояви сигнализирали самите родители.

"Заради нетипичното поведение смятаме, че е имало някакви примеси", коментира д-р Теменужка Матеева, управител на Центъра за психично здраве в Русе. Пациенти на центъра също разказват за тежки инциденти след употреба на "чая", както наричат марихуаната с химически примеси. "Приятелката пуши от чая, който й дали в компания, след което явно е пила и една бира. Изпадна в кома, беше в болница, в много тежко състояние над 48 часа. По някаква случайност се събуди и се възстанови", разказа гимназистката Христина. Самата тя е започнала да употребява наркотици преди няколко години под влияние на приятеля си, но сега иска да се изчисти. Братовчедите Александър и Константин са започнали едва на 13 години с марихуана, след което са минали на амфетамини, метаамфетамини, екстази и накрая хероин. Сами са дошли в Центъра за психично здраве в Русе, за да се спасят от дрогата. Въпреки че не е имало места, са ги приели. Според тях последната мода сред връстниците им е да се минава на руската дрога "крокодил". Тя е много силна, наподобява ефекта на хероина, но е доста по-евтина. "Ако грам обикновен хероин струва 75 лв., то за "крокодилската" дрога плащаш 20 лв. Експерти по наркотиците обясниха пред "Стандарт" обаче, че за щастие този вид наркотик все още не се пласира масово у нас. Познатата като "хероин за бедни" дрога е изключително опасна. Според експертите тя се нарича "крокодилска", защото причинява увреждания като от ухапване от влечугото. Освен това на местата, където се инжектира, кожата позеленява, става на петна и люспи и заприличва на крокодилска кожа. Плътта загнива и следва ампутация. Има и смъртни случаи само за един-два месеца употреба на "крокодилската" дрога. В състава си тя съдържа кодеин, газ, разредител за боя, спирт, солна киселина, йод и червен фосфор, който се изстъргва от клечките в кибритените кутии.

Пазаруват синтетичен
канабис по интернет

Разликата между добре познатите наркотици - кокаин, амфетамини, марихуана - и тези нови синтетични наркотици, е, че още при първото взимане може да се стигне до летален изход. Много често децата получават инсулт или се парализират за цял живот. Това обясни пред Нова ТВ Стефан Бакалов, началник-отдел в митницата на летище София. Новата дрога, която е хит сред младежите, може да се купи дори от интернет. "Това става изключително лесно. Има стотици сайтове, през които можеш да си ги поръчаш. Това е проблем в целия свят, трудно се достига до залавянето на такава пратка, тъй като сайтовете са с криптиран софтуер", уточни Бакалов. Един килограм синтетичен канабис в нета се предлага за 1000 долара, като доставката го оскъпява с още стотина долара. От един килограм обаче се правят около 10 хил. дози. Всяка една струва между 30 и 50 лева. "Представете си каква е печалбата - много по-голяма дори и от кокаина", поясни още Стефан Бакалов. Според него новите синтетични наркотици са се появили на пазара у нас преди 6 години. "Тогава успяхме по най-бързия начин да вкараме много от веществата в забранителния списък. Затова, ако веществото към момента е забранено, няма проблем да има наказателно преследване. Дори и да не е забранено, намираме начин да го конфискуваме", допълни той. На летището в София само за последната година са хванати 100 хиляди дози на обща стойност 5 милиона лева.

Ab-Chiminaka вкара
митничар в болница

Митнически служител влязъл в болница, след като поел при проверка част от дрога с носа си. Неприятният инцидент станал преди година на летището. Митничарят намерил около 2 кг бяло прахообразно вещество, скрито в кутия с блажна боя. При отварянето, за да го тества, поел с носа си част от него, след което веднага бил приет в болница. Симптомите на натравянето били непознати тогава дори за самите лекари. "Надрусаният" служител имал паникатака, сърдечни проблеми, объркване, не познавал колегите си, буйствал.
Впоследствие се оказва,че веществото е Ab-Chiminaka, един от най-популярните и опасни синтетични наркотици. Известни са случаи на тийнейджъри, които се самоубиват след употребата му, защото психиката им не издържа на шока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай