Тираджии слънчасват от тройни проверки

Тираджии слънчасват от тройни проверки | StandartNews.com

На границата с Гърция висим поне 4-5 часа, жалват се шофьори

Митничари и гранични полицаи ровят наред за бежанци

Страх от бежанци граница пази. В това се уверяват хилядите пътуващи, които в последните няколко месеца минават през ГКПП Кулата-Промахон на българо-гръцката граница. Най-сериозно усещат засиления контрол и проверките тираджиите. Втори месец вече се отваря почти всеки камион. Дори тировете, които превозват бързоразвалящи се храни, опасни стоки и животни, подлежат на контрол. Инспекцията е жестока и от страна ни митничарите, и на граничните полицаи. Товарните автомобили минават не само през кантарите, но и през физическа проверка. Доскоро ситото за водачите бе тройно - кантар, а при съмнение следват отваряне на товарното помещение и паркиране до рентгена, за да се види като на длан товарът. Сега е поне петорно - полицаи и митничари по два пъти гледат документите им. Граничните власти и в България, и в Гърция правят всичко това заради бежанската вълна, дебнат да не се превозват бежанци. Защото напоследък все по-често се ползват тирове за трафик на имигранти.

"Откак намериха мъртвите 71 бежанци в хладилен камион в Австрия, тук е още по-затегнато положението. От близо два месеца си знаем, че стигнем ли до нашата граница ще чакаме поне 4-5 часа. Търпението ни на моменти се изчерпва, но сме наясно, че властите си вършат работата", споделя 35-годишният Пламен Цветанов от Самоков. Връща се с празен тир от Гърция, но е "заклещен" в дългата поне 5 км опашка от товарни автомобили преди граничната бразда. Ще се чака и тази вечер, докато влезе в страната ни. Часът е 20,00, а младият мъж си е направил поредното кафе. Трябва да е буден, че път го чака, ако задреме, може да пропусне да се придвижи навреме напред и да остане още дълго в подстъпите към граничния пункт. "Полицаи поне на две места ни спират в района на КПП-то, търсят ни всички документи, прелистват, сверяват. Минаваме през два кантара за теглене на камиона и на товара. Задължително митничарите отварят товарните помещения на тировете, гледат за бежанци. Ако товарът не позволява да видят всичко, ни пращат на рентгена. Надничат и в кабините, където са леглата ни. Да не би да сме скрили някой имигрант", разказва тираджията. В това време край опашката профучава тир. "

Този е със "запазено място", уредил си го е по телефона

Колеги на шофьора са по-напред в опашката и са му оставили място между своите тирове да се нареди. Но това често предизвиква караници между нас. По-нервните тираджии, дето чакат с часове, скачат и на бой. Не е честно да си чакаме чинно реда, а неколцина тарикати да се правят на важни", твърди Пламен, който бързо се метва в кабинета, тъй като колоната тирове бавно, но сигурно се понася към границата с България.

Напоследък се опровергава и твърдението, че по гръцките магистрали не можеш да срещнеш полиция. Не и по пътищата, които са край граничната бразда. На 2 места между Промахон и гръцкия Серес има разположени по две полицейски патрулки. Униформените проверяват не само товарни камиони и микробуси, а и леки автомобили. "Не ни спират, за да се чудят с какво да се заядат и да ни глобят. Проверяват пътниците, гледат под лупа всички видове документи - и на нас, и на МПС-то. Не пропускат да надникнат и в багажника. Често пътувам и ме спират за трети път през последния месец", обяснява млад мъж от Сандански, който току-що е бил инспектиран от полицаи от участъка в Серес. Засилените проверки на леките коли е заради информация, че бежанците преминават през "зелена граница" от България в Гърция, водени от каналджии. После ги натоварват в автомобили и продължават по пътя към мечтаната дестинация - Западна Европа. "Хем знаят, че почти никой имигрант няма да тръгне през граничния пункт при този страшен контрол. Минават през планината, а страдаме ние. Принудени сме да чакаме с часове по границата, оставаме без нерви, закъсняваме за графици, губим и пари", ядосва се 40-годишният Марин Маринов, който чака в по-малката опашка - само 3 километра, от българска страна, за да влезе в южната ни съседка. Той всяка седмица бие път веднъж или два пъти до Гърция или до Румъния. Този път вози празни тенекии за сирене. Тирът му е най-отпред на колоната, но това не го радва. Вече е загубил повече от 4 часа във висене покрай границата.

А и знае какво го очаква при преминаването. Първо митничар ще го провери на старото наше КПП, това ще стане след преминаването на тира през кантара.

Ще прегледа всички документи - винетка, лична карта, талон на возилото

Оттатък, на новото КПП, пък полицай ще направи почти същото упражнение, само винетката не му търси. "Въвеждат данните в компютъра, но почти никой няма усвоени машинописни умения. Удрят по клавиатурата с един пръст, като кълвачи са. Отделно пък вписват данните и в някакъв бакалски тефтер. Минем ли кантарите, следва задължителното отваряне на товарното помещение. На влизане в България това се прави веднага след кантара и води до допълнително задръстване", реди международният шофьор, който е в този бранш от 1998 г. Категоричен е, че може да се организира по-добре контролът на граничния пункт. "Не може на Запад митничарите при предаването на смените да ни бавят 2 минути и да ни се извиняват, а тук да ни държат с часове и да смятат, че всичко е нормално. Спират тировете над 20 тона заради жегите, после ги пускат изведнъж. Няма как да няма задръстване и опашки тук", допълва тираджията от Ботевград.

Контролът за съмнителен товар в тировете не секва. Най-напред е проверката на кантара. Веднага на компютъра пред служителя на "Пътни такси и разрешителни" автоматично излизат важни данни за камиона - коя е фирмата превозвач, откъде идва МПС-то, коя е крайната му дестинация, колко са натоварени различните оси. "Тежестта на товара ни дава първите индикации дали всичко е наред, или пък има нещо нередно. Ако една от осите - предна или задна, е по-натоварена от другата, най-вероятно не се превозва само една стока. Тогава веднага тирът се подлага на допълнителна проверка", обясняват митничари. Най-често има такива разминавания, когато се прекарват контрабандно цигари, които са по-леки. В едната част камионът тежи повече, а в другата, където са скрити папиросите, товарът е по-лек. Веднага след кантара е екип на Дирекция "Митническо разузнаване и разследване". Те за всеки случай карат водача на съмнителната стока да отвори багажното помещение. Уверяват се, че няма "тапи" и тайници. Имат ли съмнение, идва ред на рентгена. Разбира се, не е възможно да се скрият от модерното устройство и бежанците, ако има такива в тира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай