Тестове и изпити в Деня на буквите

Тестове и изпити в Деня на буквите | StandartNews.com

В Плевен решават задачи със стихотворения в парка

Тестове и изпити допълват традиционните шествия за 24 май тази година. След манифестациите учители в много градове ще правят препитвания на открито. Гостите и жителите на Русе например могат да тестват познанията си по български и да получат безплатна консултация в неделя от 10 до 13 часа пред ОУ "Отец Паисий". Организаторите от Академика БГ са подготвили тестове в три възрастови групи - за начален, за среден и за горен курс, като възрастните решават задачите за горен курс. Участниците, които се представят отлично, ще получат награди. Препитването е част от Пролетния правописен маратон на кампанията "Бъди грамотен". Той вече премина през София, Димитровград и Стара Загора. Освен тестове по грамотност, по улиците на Русе ще има празнично шествие на ученици до централния градски площад. Там в 11 часа ще започне традиционният концерт на Общинския детски център за изкуство и култура под наслов "Върви, народе възродени!". В богатата концертна програма ще вземат участие ФА "Русчуклийче", Формация за модерен балет "Мираж", ДВГ "Слънце", както и възпитаниците на Клуба по спортни танци "Настроение". Кулминацията на празничния ден ще е от 18 ч. в голямата зала на Доходното здание, където ще се проведе Тържествената церемония - концерт. Кметът на Русе Пламен Стоилов и председателят на Общинския съвет проф. Васил Пенчев ще връчат ежегодните награди "Русе" за постижения в областта на изкуството, културата, образованието и науката.

По случай Деня на славянската писменост VIVACOM ще предизвика всички патриоти да премерят своите знания по история. В състезанието, което е качено на платформата VIVA Cognita www.vivacognita.org, ще бъдат включени 20 затворени въпроса, а участниците ще имат 30 минути от момента на започване, за да дадат своите отговори. Българският телеком ще награди най-добрите трима състезатели с интересни книги, посветени на културното и историческо наследство на страната ни.

В столицата по традиция за Деня на буквите ще има празнично шествие, което ще поведе просветният министър Тодор Танев в 10.30 ч. В тържеството участие ще вземе и столичният кмет Йорданка Фандъкова, министърът на образованието, науката, изследванията и спорта на Словашката република г-н Юрай Дракслер. Той е на официално посещение у нас, съпровождан от посланика на Словашката република в България Негово Превъзходителство Мариан Якубоци. Към шествието, което ще започне от площада пред Министерството на образованието, ще се присъединят ръководството на БАН, председателят на Народното събрание, както и Академичният съвет на СУ "Св. Климент Охридски". На финала му при паметника на св. св. Кирил и Методий пред Националната библиотека ще има тържествен водосвет. Библиотека на открито пък ще бъде разположена в началото на Градската градина в Плевен по повод Деня на българската писменост. Жителите на града могат да даряват свои книги или да вземат други от щанда по желание. Ще имат възможност за четиво по избор, на което да се насладят на чист въздух и след това да го върнат. По време на празника са предвидени игри и забавления за малки и големи. Например за една минута по-начетените ще трябва да подредят разбъркани абзаци от известни български стихотворения. Победителят получава ваучер за закупуване на книга от плевенска книжарница, а събраните томове ще бъдат дарени на местна библиотека.

Ветроходен парад в морето на Варна

Ветроходният парад на буквите, който е част от регатата "Варна Ченъл Къп", е точно в Деня на славянската писменост и култура. Преди старта от вълнолома 20-те яхти участници в надпреварата ще пуснат 600 балона в небето над морето - в бяло, зелено и червено. На тениските на всички екипажи ще пише "Аз, буки, веди". Яхтите ще се понесат към Аспарухово като минат съвсем близо до брега, така че зрителите все едно наблюдават баскетболен мач във вода, за да могат да викат и да ги поздравят.

6000 деца маршируват в Бургас

Близо 6000 деца ще участват в грандиозно тържествено шествие в Бургас. Денят на българската просвета и култура ще събере на едно място 1492 малчугани от 28 детски градини, както и 4271 ученици от 33 училища.

Тържествено шествие е с начален час 10.30 и тръгва от площад "Тройката". То ще премине по ул. "Александровска", ул. "Богориди" и завършва в Приморски парк. Там от 11.00 ч. започва празничен концерт на открита сцена "Охлюва".
В Монтана, в навечерието на 24 май кметът Златко Живков връчи годишните стипендии на талантливите деца от града. По традиция най-добрите в областта на културата, науката и спорта получават финансова подкрепа за своето по-нататъшно развитие.

Жива верига носи 20 000 книги

Жива верига ще пренесе 20 000 подарени книги на библиотеката в читалище "Зора 1858" в Дупница. Томовете българска и чуждестранна литература са дарение от Петко Марков. Той е внук на адвокат Петко Александров Марков от Павликени. Приживе юристът притежавал най-голямата частна колекция от книги в Северна България, включваща издания от 1900 г. до наши дни. Наследникът на книжното богатство предлагал дарението на много библиотеки, но досега му отказвали да го приемат заради разходите по транспорта и липсата на свободна площ за съхранение. То тежи повече от 12 тона, а пренасянето му до Дупница е поето от местния Ротари клуб. На всички, които се включат в живата верига за прибиране на книгите в библиотечното хранилище в събота, библиотекарите ще подарят нови книги по избор от седем заглавия, предоставени на читалищната библиотека от столичното издателство "Интермедия".

Тони Димитрова пее в Казанлък

В открита сцена на абитуриентите ще се превърне навръх 24 май централнияj площад "Севтополис" в Казанлък. "Няма специална организация, зрелостниците от всяко училище ще могат да покажат своите таланти и умения на специално изградената сценична платформа, както преценят", поясниха от общината. Импровизираният шоу-спектакъл "Микрофонът е ваш" ще започне от 19 ч и на практика ще "подгрее" концерта на естрадната звезда Тони Димитрова. Чаровната бургазлийка ще поздрави казанлъчани и гостите на града в празничната вечер.

Крисия с клип "Аз съм българче"

Клип с песен на Крисия, в който се рецитира стихотворението "Аз съм българче" ще получат в навечерието на 24 май децата, живеещи и учещи в чужбина. Хоровата рецитация, придружена със соловото изпълнение на "Моя страна, моя България", е дело на малчуганите от IV "б" клас на разградското училище "Васил Левски", където учи и Крисия. Програмата е подготвена от децата в рамките на техния проект "Всички пътища водят към дома", който вече прерасна в международен виртуален клуб със същото име. Целта на обединението е да се издирят деца от Разград и България, които сега живеят и учат в чужбина, и да се поддържа постоянна връзка с тях.

Във фейсбук групата на клуба на страниците на социалната мрежа вече има повече от 200 членове от всички краища на света. В утрото на 24 май те ще получат поздрава на децата от Разград по случай празника на кирилските букви.

EAST 17 на площада в Благоевград

Община Благоевград подготвя голяма изненада за двете последователни вечери на тазгодишната церемония по връчването на Годишни музикални награди на БГ радио на 23 май и за празника на града - 24 май. Освен многобройните български музикални звезди, които ще зарадват благоевградската публика, в областния център на Пиринско ще гостува една от най-обичаните от младите групи - "EAST 17". На 24 май от 20,00 часа групата ще изнесе концерт на площад "Георги Измирлиев" със своите хитове. Тони Мортимър, Брайън Харви, Тери Колдуел и Джон Хенди създават една от най-успешните музикални групи. Имат зад гърба си 4 издадени албума, повече от 15 хита в топ 20 и милиони фенове из цял свят. И днес момчешката банда е особено популярна и има хиляди почитатели и в България.

Показват История славянобългарска

Най-старият препис на "История славянобългарска" ще бъде изложен за 24 май в Президентството. Става дума за Котленския препис, изготвен от Софроний Врачански преди 250 години в Котел. В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост президентската институция ще отвори врати за граждани за четвърта поредна година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай