Тероризмът и чужди служби - заплахи за страната

Тероризмът и чужди служби - заплахи за страната | StandartNews.com

Това се твърди в доклада на Държавна агенция „Разузнаване" през 2015 г.

Имигрантската вълна и тероризмът са основни заплахи за сигурността на България. Това става ясно от публикувания днес доклад на на Държавна агенция „Разузнаване" през 2015 г. Според доклада основните заплахи произтичат от бежанските потоци и нелегалната миграция; активността на международния тероризъм, включително на Балканите; дейността на трансграничната организирана престъпност; действията на чужди специални служби по отношение на Република България.

Генератор на тези заплахи са кризисните развития в Близкия изток и Северна Африка (основно свързаните с активността на „Ислямска държава", „Фронт ал Нусра" и други радикални формирования в Сирия и Ирак, конфронтацията между режима в Дамаск и сирийската опозиция, обстановката в Либия, дейността на „Ал Каида"); положението в Афганистан; политическата, икономическата и но линия на сигурността нестабилност на определени страни в Югоизточна Европа (ЮИЕ).

Не са подминати и нестабилността и забавянето на интеграционните процеси в Западните Балкани в условията на изострено етническо и религиозно противопоставяне; рисковете и заплахите от кибератаки и др.

Вследствие на тези заплахи основни приоритети в дейността на агенцията са придобиване чрез средствата и методите на разузнаването на разузнавателна информация по основните направления външнополитическо разузнаване, асиметрични заплахи и външно контраразузнаване и икономическа сигурност. Важен елемент в работата е поддържане на активно сътрудничество с разузнавател­ните структури на ЕС и НАТО и с други партньорски служби, гарантиране на сигурността и опазване на класифицираната информация в дипломатическите ни мисии и други наши официални представителства зад граница.

Кризисните развития в съответните страни и региони, от които произтичат рискове и заплахи за страната ни е налагало по-гъвкава организация на работа, както и максимални усилия от оперативния и информационно-аналитичния състав на Агенцията.

С цел подобряване ефективността по противодействие на съвременните рискове и заплахи за националната сигурност и адекватна реакция на възникващи нови предизвикателства в Агенцията бяха създадени постоянни работни групи за координиране на работата по тероризма, бежанския натиск и други актуални външни рискове и заплахи.

Според доклада резултатите от информационно-аналитичната дейност на ДАР от 2015 г. бележат тенденция към устойчив ръст, като спрямо 2014 г. броят на изготвените изходящи информации е нараснал с 11%. В голямата си част информациите са оценявани положително от потребителите, което е показателно за качеството им.

Най-активен е бил информационният обмен с разузнавателните структури на страните - членки на ЕС и НАТО. Според оценки на РЗ на НАТО и INTCEN ДАР се нарежда сред специалните служби с най-голям информационен принос. Правно-нормативната дейност беше свързана главно със законодателното уреждане на статута на ДАР. През 2015 г. с приемането на Закона за ДАР е установена първата специална законова рамка на външнополитическото разузнаване в българската правна история.

Българското разузнаване е имало конкретен принос за оптимизацията в работата на Националния контратерористичен център (НКТЦ). Агенцията участваше активно в дейността му, като предоставяше своевременно необходимата оперативна информация и експертиза, свързана със задачите на центъра.

Продължи и взаимодействието на ДАР с Държавната агенция по бежанците към Министерския съвет.

Ръководни и експертни представители на Агенцията бяха включени в работни групи по подготовка на: актуализация на законодателството ни с цел инкриминиране на дейността на чуждестранните терористични бойци - джихадисти; разработка на Стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма и План за нейното изпълнение; Национален план за действие при засилен имиграционен натиск; Национален план за противодействие на тероризма; Годишния доклад за състоянието на националната сигурност на Р България през 2014 г. и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай