Търсят група, помагала на Октай

Делото прехвърлено от МВР в следствието

Търсят група, помагала на Октай | StandartNews.com

София. Октай Енимехмедов, който нападна с газов пистолет Ахмед Доган през националната конференция на ДПС, е бил част от група. Акцията била замислена от други хора. Това е една от версиите на обвинението.

"Нека приемем, че имаме налични данни за това, но тези данни не са категорични", каза вчера главният прокурор Сотир Цацаров. Той уточни, че обвинението може да бъде променено в хода на разследването. В момента Октай отговаря за заплаха, а не опит за убийство.  "Всяко обвинение в хода на досъдебното производство има т.нар. работен характер. Мисля, че ние ще стигнем до обвинителен актq и то не с такова обвинение, поне така са ми началните очаквания от това, което виждам като събрани резултати по делото", коментира още Цацаров.

Делото срещу Октай вече е иззето от МВР и е поето от Националната следствена служба. Цацаров се възмути от прибързаните коментари на представители на МВР след атаката срещу Доган.

"Още следващия ден - на 20 януари, в почти всички телевизии се явиха представители на МВР или ако трябва да бъда по-точен - представители на Института по психология към МВР. Ръководителят му (Неделчо Стойчев - бел. ред.) разви определени версии. Мисля, че това говорене в много случаи категорично не е полезно за нормалното разследване. То може да създава внушения, дори да внушава определена посока за разследването", каза той. Според главния прокурор прибързаното говорене "не е най-верният подход".

МВР шефът Цветан Цветанов отказа пред "Стандарт" да коментира думите му с мотива: "Не съм запознат с изказването му, когато го видя, ще кажа това, което мисля".

Цацаров обясни още, че в момента се изготвя комплексна съдебномедицинска и балистична експертиза. Тя ще покаже какви увреждания е можело да предизвика оръжието, използвано от Октай. Прокуратурата проверява и действията на делегатите от ДПС, които се виждат от телевизионните кадри как няколко минути ритат в главата Октай. Цацаров заяви, че се чакат заключенията и от съдебномедицинска експертиза, възложена да изследва какви наранявания са били нанесени на нападателя на Доган. Едва след това ще се преценява дали е възможно да бъдат повдигнати обвинения и на някои от участниците в побоя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай