Търси се имен ден за Гугъл и Критика

Няма Христовци и Стефки, ренесанс за Симеон заради Дянков

Търси се имен ден за Гугъл и Критика | StandartNews.com

Кой е най-големият празник у нас? Ивановден? Грешка! Скоро най-много алкохол ще се лее на 9 март - датата на св. 40 мъченици. Тогава канонът уж разрешава на всички, които нямат имен ден, да празнуват. И Елит, Гугъл, Риск, Критика, Зеландия, Искедерасия ще могат спокойно да почерпят. "Последното име - Искедерасия, дори не го знам какво означава", призна пред "Стандарт" един от малкото ономасти у нас проф. д-р Анна Чолева-Димитрова, ръководител на секция "Приложна ономастика" в Института по български език при БАН.

На 21 декември 2012 г. полюсите може и да не размениха местата си, но половете у нас определено го правят - поне като говорим за имена. Модата в България напоследък диктува мъжките рожби да носят доста нежни имена - Сиян, Жасмин, Елеонор, Лилян, Мариел. И обратното - момичетата са Калояна, Пресияна, Лъчезара. "Това си е българско творчество, което трябва да се изследва. Но струва скъпо", признава проф. Анна Чолева-Димитрова.

Модата на сериалите, която започна с латино сапунките преди 20 г., продължава и до днес - само имената се менят. Все още продължава да се среща Инджи - героиня от турската сапунка "Перла". "Ромското малцинство има слабост към имената от сапунени сериали", казва специалистът. И допълва, че модата на кръщаването се води най-вече от шоубизнеса. Предпочитат се имена на певици като Марая и дори Риана. 3-годишните изследвания на проф. Чолева показват, че

политиците не са толкова оборотни

Единствено Симеон се котира, особено след управлението на Сакскобургготски. "През 2009-2010 г. има бум на Симеоновци. Можем да предположим, че е заради името на финансовия министър Симеон Дянков. В години на криза може родителите да кръстят детето си на финансист номер 1", обяснява тя.

Българите обичат да кръщават хлапетата си и на фолк певици - Ивана, Преслава, Андреа. Има имена на спортисти, най-вече на футболисти - Диего, Гунди, Роналдо, Роналдиньо. Бум има на Дейвид и на Виктория, може би заради семейство Бекъм.

Александър и Георги обаче са вечна класика, показват и данните на Националния статистически институт (НСИ), изнесени наскоро. При момичетата водят Виктория, Мария и Никол.

В големите се налагат двойните имена - като Иван-Александър и Борис-Михаил. Среща се и вариацията Рачо-Стоян. Това учените обясняват и с ниската раждаемост. Как с едно дете в семейството да угодиш и на двамата дядовци? Наблюдава се и тенденция на тройни имена - Даниел-Слав-Маркъс или Ноа-Никола-Жан. "Това е страшно, защото антропонимната ни система е три компонентна - лично, бащино и фамилно. И проблемите са много големи при изписването на имената", признава проф. Чолева.

Изследванията й сочат още, че

пловдивчани най-много държат на традициите

и там са най-консервативните имена като Георги, Димитър и Иван. Други обаче буквално изчезват. Например Христо вече не се среща. Вън е от класацията на 15-те най-разпространени имена в България за трета-четвърта година. И отдавна е изместено от Кристиян. Иванка пък вече е Ивана - най-често в София и Варна. Възприема се, че е по-модерна старата форма - Йоан, Йоана. Харчат се Ивет, Ивета, Иванеса, Ивон, Жана, Ванеса, Жанета. Вече няма Стефки, а Стефани и Стефания. Личното име Тодор, което е типично за България, също залязва. Затова пък има Теодор, което звучи някак си чуждо."Хората искат то да бъде чуждо, да не е българско, защото им изглежда по-просто и би излагало неговите деца", отбелязва професорката. Рая измества Радка, Яна - Янка. При момчетата са модни Нео, Гео,Тео.

Матей и Ивет правят бум

Проф. д-р Анна Чолева-Димитрова

- Проф. Чолева, притеснява ли ви следването на западни модели?

- Да, разбира се. Хората на Запад бдят за всяко име. И много ме боли, че ние сме в едно разградено лозе. Можем да опишем всички кости на тракийци, византийци, но не знаем какво става с душите на българите и накъде сме се запътили. Тенденциите не са много оптимистични. Ако около 20% от имената са чужди имена, накъде отиваме? У нас Александър например се изписва със "з" - Алекзандър. Има случаи с АлеКСЗандър - три съгласни, които изобщо не се произнасят.

Не може да се разбере къде свършва личното и къде почва бащиното.

- Пълен хаос...

- Да, защото у нас не се обръща внимание на имената. Така веднага си проличава каква е ценностната система на българина. Важни са други, материални неща. Духовните ценности остават настрана.

- Като че ли има бум на деца, кръстени на наши спортисти?

- Да, например Матей - предполагам на волейболиста Матей Казийски. Пет пъти се е увеличило личното име Ивет, предполагаме заради Ивет Лалова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай