Търново решава за паметниците на Русе

Търново решава за паметниците на Русе | StandartNews.com

С поправки в Закона за културното наследство

Шест общини поемат отговорност за местните символи

Кметовете вече сами ще могат да вземат решение, когато една сграда е културно наследство и се нуждае от ремонт и поддръжка. С над 80 гласа "за" и незначителна опозиция от четирима души парламентът окончателно прие оспорваните поправки в Закона за културното наследство, предложени от депутати от комисията по култура начело с Красимир Велчев (ГЕРБ).

Велико Търново ще взема решения за паметниците на Русе. Плевен пък ще се произнася за местните светини във Враца и Белограчник. Това предвиждат поправките в Закона за културното наследство, окончателно приети от парламента вчера. С тях депутатите разрешиха "бърза писта" да реставрация и консервация на сгради символи от местно значение. Досега за това отговаряше Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).

Решенията за местните паметници на културата вече ще се вземат от специално назначени от кметовете звена в София, Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново и Плевен. Всички преустройства и инвестиционни проекти в защитени културни зони, ще се решават от общински служители. От НИНКН остават да се грижат само за паметниците от национално и световно значение. В закона е предвидено общинските звена да се състоят от по трима специалисти, а компромисен вариант е, че назначаването им ще става след съгласуване с Националния институт, който ще ги образова методически. Аргументите на вносителите на предложението бяха, че сега се шири корупция, а разрешенията за преустройство се бавят с месеци, а понякога и с години. "Дава се повече власт на местното самоуправление, които носят отговорност пред хората", заяви Красимир Велчев от ГЕРБ, който е основен автор на текстовете. "В момента кметовете чакат по няколко години съгласувателни решения от НИНКН. А гражданите търсят отговорност на кмета", подкрепи го председателят на Комисията по култура Славчо Атанасов, който е и бивш кмет на Пловдив.

Депутатът от "Атака" Станислав Станилов пък изтъкна, че общинските чиновници ще дават становище, а крайното решение все пак остава в министъра на културата. Противниците на промяната контрираха, че с нея няма да се преодолее нито забавянето, нито корупцията. Първоначалната идея да се въведе принципът на мълчаливо съгласие, ако до 3 месеца няма отговор от общинските служители, отпадна. Отхвърлено бе предложението за възстановяване на регионалните звена на Националния институт. "В момента развързваме ръцете на кметовете и на местни инвеститори, които могат да правят каквото си искат с паметниците на културата", посочи депутатът от РБ Вили Лилков. Той прогнозира, че така се слага началото на тежки битки за съдбата на ценни сгради и терени. България влизала и в противоречие с поети международни ангажименти за опазване на културното наследство.

Междувременно промяната запали искри между градовете. В Русе първи скочиха срещу промяната Велико Търново да взема решения за паметниците им. В по-малките градове обаче кметовете са доволни, тъй като смятат, че процедурите ще вървят по-бързо. Съкращаване на процедурата за възстановяване на емблематични рушащи се сгради в страната бе едно от исканията на кампанията "Чудесата на България". То бе внесено от в. "Стандарт" в Комисията по култура и медии по време на общественото обсъждане на поправките в Закона за културното наследство между двете четения на проекта.

Кметове искат по-бързи решения

Всички се надяваме промените в Закона за културното наследство да облекчат нашата работа и да са в полза на общините. Дано процедурите по наложителните ремонти, реставрации и други намеси в обектите от местно значение се облекчат и не се губи излишно време в чакане. Защото всяко забавяне може да е фатално за статута на паметниците на културата. Това заяви кметът на община Сандански Кирил Котев. Той не се нае да коментира дали определените центрове, в които специални комисии ще вземат решенията, са най-удачни. Важен е крайният резултат, трябва ми време, за да се запозная подробно с гласуваните промени и ще коментирам по-обстойно, каза още градоначалникът.

"Собственици на архитектурни паметници на културата ги съсипват по почина "Направи си сам". Това е големият проблем", каза благоевградският архитект-проектант Коста Сандев. Той е член на Управителния съвет на Българския национален комитет на ИКОМОС - Международен съвет за опазване паметниците на културата и забележителните места.

"Много е трудно на собствениците на паметници на културата да преодолеят всички административни пречки, за да стигнат до разрешение да реставрират и запазят вида на сградите. Строителните разрешения се издават от съответната община, в която обаче няма експерти с необходимия капацитет. И всеки си решава проблема както намери за добре. Това пък води до ликвидиране на качествата и достойнствата на съответния паметник," категоричен е Сандев. В някои църкви са разбити старинните каменни подове и на мястото на камъните са залепени плочки от теракот. Някои сменят дървените дограми на прозорците с алуминиеви. Най-лошото е, че съсипаните културни обекти губят своя статут.

ПОЗИЦИЯ

Сигналите за корупция в НИНКН са големи

Красимир Велчев, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ, вносител на закона

В момента положението с паметниците на културата е много тежко. За една година във Велико Търново се срутиха осем сгради, защото шест години чакат някой да им потвърди проекта за ремонт. Това не е опазване на културното наследство, а точно обратното. Основно в промените е децентрализацията на властта, защото трябва да се даде повече власт на местното самоуправление. Кой знае по-добре състоянието на паметниците на културата - десет архитекти от НИНКН в София или хората в общината, които са избрани от гражданите на това място. Не искам да давам оценка на архитектите в НИНКН, но оплакванията от корупция са големи. Един гражданин ми се оплака, че за да си монтира климатик на къщата, която е паметник на културата, са му поискали 5 хил. лв. Може ли един климатик да струва 500 лв., а проект къде да се сложи - 5 хил.лв.? Това е рекет. Променихме и срока за съгласуване на проект, който до сега бе 2 месеца. Практиката показва, че няма случай, в който той да е спазен, но нямаше санкции за това. Ние удължихме срокът на 4 месеца, но заложихме и глоби от 5 до 10 хил. И от 15 до 30 хил. за юридически лица.

Записа Ванина Недкова

Родопската гайда тръгва към ЮНЕСКО

Козенското писане на яйца с восък също е сред живите ни съкровища

Магията на планината - родопската гайда, е сред новите "живи човешки съкровища", вписани в Националната представителна листа на елементите на нематериалното културно наследство. Официалната церемония по вписването на 10-те нови съкровища се състоя вчера в галерия "Средец" на Министерство на културата. На нея министърът на културата Вежди Рашидов обяви кои са новите елементи и връчи специални грамоти за приноса в опазването и популяризирането на националната културна идентичност по повод вписването им. "Това са новите десет попълнения от нематериално културно наследство. Номинациите оттук нататък ще бъдат предложени за световната листа на ЮНЕСКО. Това е първоначална селекция на това, което имаме като традиции и наследство. За щастие успяхме да сме 6-та страна в света, която е филиал на ЮНЕСКО, имаме регионален център за нематериално културно наследство и България отговаря за Югоизточна Европа", каза Рашидов. По думите му това е благодарение на шефа на световната организация Ирина Бокова, която като съинициатор прие присърце България да бъде една от тези важни държави. Останалите "живи човешки съкровища", избрани от общо 41 кандидатури от експертна комисия на чело с проф. Димитрина Кауфман, са еркечкото лазуване, плетенето на рибарски такъми - занаят от Бургаския залив, песни и хора на мегдана в село Кипра, Девинско, Кукери и Сирни Заговезни, традиционните хора на село Гъмзово, многогласното пеене със съпровод на тамбури, козенското писане на яйца с восък, "С танците на нашите предци" на младежкия танцов състав "На мегдана" от село Пет могили.

Народните читалища и музеите, предложили кандидатурите с ангажимент за съхраняването и популяризирането им, получиха и голямото отличие на Министерството на културата "Златен век" - печат на цар Симеон Велики.
От 2008 г. насам на всеки две години в навечерието на Еньовден се провежда официална церемония за обявяването на новите попълнения в Националната представителна листа на елементите на нематериалното културно наследство. Листата е попълвана 4 пъти с общо 20 елемента, които с новите вече наброяват 30.

Възраждат турски конак с 1,8 млн. лв.

Една от емблематичните сгради в Мелник - турският конак, се руши в продължение на дълги години. Постройката, която е паметник на културата, се намира в центъра на най-малкия ни град. Целта на община Сандански е да спаси от разруха зданието с европейски средства. Преди двадесетина дни е внесен в Солун проектът, който е съвместен с гръцката община Софлу, по програмата за трансгранично сътрудничество. "Проектът в частта си, която касае цялостната консервация, реставрация и социализация на конака, е на стойност 1,8 милиона лева. Искаме да го превърнем в музей за история на Мелник", разкри директорът на Археологическия музей в Сандански Владимир Петков.

РЕАКЦИИ

Общините доказаха, че са добри стопани

Йорданка Ананиева, зам.-кмет по образование и култура, община Бургас

Всеки паметник и от местно, и от национално, и от световно значение досега се администрираше от НИНКН. Идеята с поправката в закона е паметниците от местно значение да преминат на режим на опазване на регионален принцип. Община Бургас приветства тази промяна, тъй като дейностите в това направление ще се случват много по-оперативно, много по-лесно и ефективно. С промените ще се облекчи работата на експертите, които ще ходят на място. Това ще позволи на общините да бъдат много по-оперативни, тъй като местните власти си познават културното наследство и най-добре знаят как да го опазят. В случая например НИНКН ще имат по-голям ресурс да се концентрират в опазване на паметниците от национално и световно значение, а тези от местно значение ще останат грижи на общините.

Има обезобразени опасни сгради

Огнян Ценков, кмет на Видин

Приемам промените в закона за културното наследство в частта за паметниците на културата от местно значение. Ремонтът, реставрацията и другите намеси по сградите да се съгласува в 6 общини вместо в досегашиня национален институт за мен е един вид децентрализация. Очаквам, че в община Плевен ще бъде създадена експертна структура за оценка на паметниците. Ние ще съгласуваме с тях проектите. Одобрявам и решението да се налагат санкции за недобросъвестни стопани, които не поддържат и не възстановяват сгради паметници тяхна собственост. Във Видин имаме много такива сгради, предупреждаваме собствениците им, но досега те доброволно не предприемат ремонти. Част от тези обекти не просто са обезобразени от времето, но и са станали опасни за преминаващите покрай тях. Глобата обаче за мен е принудителна мярка. Ще разчитаме и занапред на доброволното изпълнение.

Тежки санкции за повреда и унищожение

Депутатите въведоха тежки санкции за собствениците, концесионерите и ползвателите на недвижими културни ценности, които са били повредени, но не са били възстановени в оригиналния им вид - от 5000 до 10 000 лв., а за еднолични търговци и юридически лица - от 15 000 до 30 000 лв. Отпадна и принципът за мълчаливо съгласие, според който липса на становище се смята за позволение. Вместо това на НИНКН и общинските специалисти се дават два месеца да се произнесат, иначе ще последва глоба от 500 до 3000 лв., а при рецидив - от 5000 до 10 000 лв. Реформата трябва да заработи до две години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай