Търговци: Все повече хора купуват хладни оръжия

Търговци: Все повече хора купуват хладни оръжия | StandartNews.com

Все повече хора купуват хладни оръжия. Това констатират търговци пред БНТ и отчитат ръст на продажбите и при газовите пистолети. Младежите между 18 и 25 години проявяват най-голям интерес към хладните оръжия за самозащита, изтъкват те.

Джобните ножчета, както и металните боксове, са най-популярни сред учениците. Те изглеждат по-безобидни от оръжията с острие, но могат да нанесат тежки, дори фатални контузии. Най-обикновено китайско ножче струва 5 лв.

"Един път преди няколко години ме нападнаха с бухалка. Някак си реагирахме, но не бях обучен. Какви бяха последствията за теб? Лека телесна. За него средна телесна", коментира Ивелин Иванов, който учи за професионален телохранител.

"Лошото е, че в нашата страна няма закон, който го забранява. Абсолютно всеки може да отиде и да си купи нож", казва от своя страна Велина Иванова.

"Това е илюзия, лъжлива увереност, че хладно или огнестрелно оръжие ти повишава собствената сигурност. Това е саморазправа, при която всичко е абсурдно и безсмислено и резултатът е абсолютно неясен", коментира още проф. Калин Гайдаров, бивш шеф на Института по психология на МВР.

"В състоянието на афект човек пак не си дава реална сметка какво точно прави. Но той нанася ударите не целенасочено, за да те лиши от живот, а за да разтовари това огромно напрежение, което е вътре", коментира още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай