Танкове, ракети и македонска рота за парада на 6 май

Танкове, ракети и македонска рота за парада на 6 май | StandartNews.com

Внушителен парад с изтребители, танкове и ракети ще видят столичани на 6 май. През юли се навършват 140 години от създаването на Българската армия и затова на своя празник военните ще покажат повече бойна техника, отколкото е обичайно. Другата новина е, че за първи път редом с родните бойци на жълтите павета ще набива крак и македонска рота.

Тържествата за Деня на храбростта ще започнат още на 3 май, когато в зала № 1 на НДК ще се проведе празничен концерт с участието на Гвардейския представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на въоръжените сили.

На 5 май вечерта на площад „Княз Александър I" пък ще се проведе „музикален парад" с участието на Гвардейския оркестър, представителните духови оркестри на видовете въоръжени сили и фестивалния оркестър от състава на НВУ „В. Левски". Накрая ще има и празнична илюминация.

По традиция сутринта на 6 май пред паметника на Незнайния войн ще се проведе освещаване на бойните знамена и знамената-светини.

Военният парад, който ще започне точно в 10 ч., ще бъде под командването на генерал - майор Михаил Попов, командир на Сухопътните войски.

Ще дефилират представители на всички видове въоръжени сили, както и блокове от Военна академия „Г.С.Раковски", Националния военен университет „Васил Левски" и служба "Военна полиция".

В центъра на София ще преминат танкове Т-72, гаубици, бойни машини на пехотата, зенитно-ракетен комплекс „ОСА"-AK, реактивна система за залпов огън „Град", ракетен комплекс „Точка", пускови установки от зенитно-ракетни комплекси С-300, С-125 и С-200, както и прочутите бронирани джипове „Хамър". Вертолет Ми 17 ще прелети с националния флаг, в парада ще участват също вертолети Ми-24 и АS-532 AL „Cougar", транспортен самолет „Spartan", учебните самолети L-39ZA и „Пилатус" и бойните изтребители Су-25 и МиГ-29.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай