Танева подкрепи малинопроизводителите

Танева подкрепи малинопроизводителите | StandartNews.com

Тази година за първи път включихме в схемата за директни доплащания и малинопроизводителите. Има заявени 2,1 млн. лв. за допълнително финансиране от производители на ягодоплодни, което те ще получат ако постигнат планираните от тях добиви. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на Първото национално изложение на малината, стартирала в Лозница.

В България в момента се отглеждат 16 хил.дка малини, като 30% от насажденията са базирани в общините Лозница и Попово. Секторът се развива бързо и този фестивал, в който участват десетки производители от 12 области на страната е доказателство за това, обяви председателят на Асоциацията на малинопроизводителите Божидар Петков, който посрещна министър Танева с букет от червени малини и биле рози.

Земеделският министър обясни, че правителството ще насърчава производителите на агодоплодни, освен заради продукцията и защото то създава висока заетост в депресивни региони с много безработни. Няма да даваме пари обаче за техника, която изхвърля хората от полето, категорична бе Танева, застанала пред „едно Ферари с цвят зелен", което прочутата марка предлага на стопаните за оран, пръскане и копаене на малиновите гредини.
Празникът на малината в Лозница започна със състезание между берачките. В стопанството на Мустафа Мурадов, който отглежда 120 дка. С малини и ягоди 50 жени се надпреварваха коя ще напълни най-много щайги за най-кратко време. Победител стана 68 годишната Азиз емехмед, която със своите 17 кг., набрани за 4 часа остави зад себе си младите берачки.

Малините , произведени в лозница заминават директно на пазара в Букурещ., похвалиха се местните стопани.Търговците от северната ни съседка купуват дъхавите плодове и ги траспортират за два –три часа до щандовете на милионния град.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай