Тамплиерска марка за 900-я юбилей на рицарите

Тамплиерска марка за 900-я юбилей на рицарите | StandartNews.com

Първата в света тамплиерска марка за 900-годишнината от основаването на ордена ще бъде валидирана във вторник. Това ще стане в присъствието на ген. майор (о.р.) Румен Ралчев, Велик Приор на Велик Приорат България и
президентите на българския и световния съюз на филателистите - Спас Панчев и Тайиенг Хуангъ. С пускането на марката рицарите и дамите дават старт на серията инициативи за отбелязване на 900-я юбилей, съобщи за "Стандарт" ген. Ралчев.

На тържествената церемония са поканени министърът на транспорта и съобщенията Ивайло Московски, народни представители, общественици, рицари и дами от цялата страна.

Марката е дело на художника Ясен Гюзелев. На нея са изобразени деветимата рицари, основали ордена на тамплиелите през 1 118 г., съобщи Ралчев. Центалната част на марката се вади. Именно тя е предназначена за изпращане. На нея са двама от рицарите основатели, изобразени заедно на кон. Това е и емблемата на най-могъщия орден още от Средновековието.

Юбилейната марката е третата, която Орденът у нас валидира. Тя ще бъде в тираж 10 000 бройки. Честванията на юбилея ще са в цялата страна до края на годината, съобщи още ген. Ралчев.

Под егидата на 900-ия юбилей ще премине и Международният фестивал на великденската хората песен, който Велик Приорат България организира вече за трета поредна година. Хорове от България, Сърбия, Словения и Гърция ще се надпяват в неделя в аулата на СУ "Св. Кл. Охридски". Специално участие ще има Гергана Николаева - мецосопрано, която е една от видните дами на Ордена. Входът е безплатен, а рицарите и дамите канят всички софиянци да се насладят на уникалните гласове на участниците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай