Таксиджии укрили над 1,5 млн. лв. данъци

Таксиджии укрили над 1,5 млн. лв. данъци | StandartNews.com

Над милион и половина лева данъци е укрил управител на две дружества за таксиметров транспорт в Пловдив. От шест месеца той вече е зад решетките, като предстои внасяне на обвинителен акт, съобщава "Дарик". Мащабната проверка, предприета в началото на годината от Окръжна прокуратура, ТД на НАП и Икономическа полиция, извършена от шест прокурори, показала още нарушения.

Преди дни е образувано второ досъдебно производство, по което към наказателна отговорност са привлечени управител на търговско дружество с лиценз за таксиметров транспорт и двама негови съучастници. Те ще отговарят за укриване на данъчни задължения в размер на 200 000 лева, представляващи корпоративен данък за дружеството. И тримата са задържани с прокурорско постановление за по 72 часа.

Предстои Окръжен съд да разгледа мярката им за неотклонение.

Над 600 свидетели са разпитани по двете досъдебни производства, събрани са голям брой писмени доказателства и счетоводни експертизи.

Изводите от мащабната проверка сочат, че от 1 700 таксита в Пловдив 600 не са плащали каквито и да било данъци. До 2007 година, когато е бил заплащан патент, фискалните приходи от дейността на територията на града са възлизали на около 750 000 лв. След тази дата и към момента приходите от данък печалба на дружества, притежаващи лиценз за таксиметров транспорт, не са повече от 60 000 лв. годишно.

През 2014 година са платени едва 26 000 лв. корпоративен данък. Приходите са намалели над 25 пъти, което дава основание на Окръжна прокуратура да предложи на данъчната администрация законодателни промени в пакета данъчни закони.

Установено е още, че по- голямата част от регистрираните от таксиметрови компании в ДАИ фискални устройства не са регистрирани и в НАП. На практика липсва каквато и да е комуникация между двете институции по този въпрос, няма и ефективни механизми за отнемане на лицензи за таксиметров превоз след констатиране на нарушения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай