Свлачище затвори пътя край Кресна

Свлачище затвори пътя край Кресна | StandartNews.com

Дъждът отново предизвика свлачище в района на Кресненското дефиле. Скални отломки, камъни и земна маса са се срутили към 07,00 часа в четвъртък върху главен път Е-79, като са затрупали и двете платна за движение. За късмет по това време не е минавала кола през този участък. Инцидентът е станал преди Малкия тунел на влизане в дефилето в посока Кресна.

Водачите на моторни превозни средства се движат с повишено внимание по обходния маршрут по старото платно, което е успоредно на главния път. На място веднага са пристигнали служители на Областно пътно управление –Благоевград и на фирмата, която поддържа този пътен участък. Очакваше се малко след 09,00 часа да дойде фадрома, която да започне почистването на двете пътни платна. Работата ще отнеме поне 2-3 часа. Районът е обезопасен, полицаи регулират трафика, няма други ограничения на движението в Пиринския край, казаха от Областно пътно управление.

Един от най-опасните участъци по отношение на свлачищата е главен път Е-79 в Кресненското дефиле. Близо до местността Османска чешма в началото на февруари само за 12 часа се активираха две свлачища. Екип от специалисти на АПИ и на „Геозащита" – Перник извършиха оглед на място и изготвиха официален доклад за обезопасяването на пътната отсечка. Над нея изобилства с напукани скали, които опасно са надвиснали над шосето. Те са и предпоставка за тежки пътни инциденти. Един от вариантите е взривяване на тези опасни скали. Поставят се едни лепенки, които пукат и свалят излишния материал от канарите. Не е изключено обаче експертите да препоръчат само обрушване. По време на частичните взривове или обрушването районът ще бъде отцепен, а движението спряно. Възможно е да се постави и предпазна мрежа, но това е доста скъпо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай