Светла и Ваня ще имат детска стая

Светла и Ваня ще имат детска стая | StandartNews.com

Самотният татко Павлин и момичетата му посрещат Великден окрилени

Две деца - 11-годишната Светла и 7-годишната Ваня, живеят с баща си Павлин и възрастните му родители в старозагорското с. Тихомирово и от години водят битка с трудното си битие. Голямата щерка е в 5-и клас, малката е първолак. Тримата заедно с дядото и бабата са се сврели в една къщица с две стаички от 38 кв. м. В едната спят Павлин и по-голямата щерка, в другата - майка му и по-малката. Диванчето за баща му пък е в коридора. Тук е и ученическото бюро на двете сестрички. На него пишат домашните и учат уроците си. Мечтата им е простичка - да си имат детска стая. Сега, в навечерието на Великден, благодарение на кампанията "Възкреси доброто" и подадената ръка от застрахователна компания "Евроинс" и старозагорската фирма "Металик", тя ще се сбъдне.

Преди няколко години, като тръгнала на училище голямата му дъщеря, Павлин решил, че е крайно време двете деца да си имат своя стая. Набързо струпал една пристройка към къщата, но парите от скромната му заплата на сервитьор стигнали само да я покрие. Затова мечтаната детска стая стои недовършена. Подът е още на земя, таванът е гола циментова плоча. Бащата не крие, че момичета често влизали крадешком в недовършената стая и плахо питали кога ще я довърши. "За съжаление, заплатата ми стига, колкото за издръжката на децата, няма как да заделя някой лев настрани", призна при първата ни среща бащата. Повече от година

не е получавал и издръжката

за децата от бившата си съпруга Петя, която живеела в Кърджали. Натрупали са се вече над 1500 лв., но тя не работела и Павлин е загубил надежда, че някога ще се издължи. Няма как да разчита и на скромните пенсии на родителите си, които едва им стигали за лекарства и за храна. "Много са ни умнички, и двете са отличнички, ама нямат късмет", каза на сбогуване тогава натъжена за съдбата на двете си внучки баба Светла.
Тази тъжна история ви разказахме в рамките на нашата кампания "Да възкресим доброто" - с надежда, че ще намерим добри хора, които ще сбъднат мечтата на Светла и Ваня. Първи ни се обадиха от старозагорската компания "Металик" с поздравления за благородната ни кампания. "И аз имам две дъщерички, които нямат проблемите на момичетата на Павлин, но като баща знам какво е децата ти да се радват на хубавото", посочи и личния мотив да зарадват Светла и Ваня Иван Колев, член на директорския борд на компанията. Тя има собствена строителна бригада, но тъй като е много натоварена, са решили да наемат други строители, за да бъде ремонтирана по-скоро детската стая.
"В навечерието на най-светлия християнски празник Великден да склоним глава и смирено да благодарим за възможността да се включим в кампанията "Възкреси доброто". Искаме да помогнем в осъществяването на детската мечта на две сестри - момиченца на 11 г. и на 8 г. от с. Тихомирово, Старозагорскоq за собствена, обзаведена стая", откликнаха и от застрахователно дружество "Евроинс" АД. "Мили деца, растете здрави и щастливи!

Ние не правим чудеса, а просто ви подаваме ръка!

казаха още благодетелите. От "Евроинс" ще дарят 1000 лв. за обзавеждането на стаята на двете отличнички.
Павлин и щастливите му деца все още не могат да повярват, че има хора, които ей така, само за едното добро, са решили да им подадат ръка. По-голямата Светла признава, че много пъти си е представяла как ще изглежда готовата им детска стая. Не е нещо натруфено, приказно, както биха си помислили мнозина. Чиста, светла, с две ъглови легла, две ученически бюра и библиотечка за книгите - за нея и Ваня. Така скромничко вижда в сънищата си бленувания детски кът отличничката от Тихомирово.

Иван Колев: Искаме да върнем усмивките им

- Г-н Колев, какво ви накара да се включите в кампанията на в. "Стандарт" и да подарите детска стая на двете сестрички?

- Първо, доверието към в. "Стандарт" накара нашата компания "Металик" да подкрепи чудесната ви кампания "Да възкресим доброто". Може да се каже, че имам и личен мотив. Аз също съм баща на две дъщерички - Лена е на шест и половина, наесен ще бъде ученичка, а Ивана е на 5 г. Те нямат проблемите на децата на Павлин, но аз знам как се радва всяко дете на хубавата обстановка в своята стая. Иска ми се да върнем усмивката на двете сестрички от Тихомирово. Разбрах, че са отличнички и заслужават да живеят и учат в своя собствена стая като всяко дете.

- Кога ще бъде готова детската стая?

- Това ще кажат строителите, но надявам се да бъде готова по-скоро.

- Съвсем наскоро вашата компания "Металик", която е име и авторитет в тежкото машиностроене, откри нов супермодерен корпус на болницата "Св. Ив. Рилски" в Стара Загора. Какво ви кара да инвестирате в каца без дъно, както някои наричат здравеопазването?

- Ние инвестираме не, за да губим, а болниците според мен са "каца без дъно" там, където липсва контрол и ред. А иначе вложените в разширението на МБАЛ "Св. Ив. Рилски" над 60 млн. лв. наистина могат да се нарекат инвестиция за здравето на старозагорци и хората от региона. Те ще бъдат лекувани с апаратура на световно ниво, последна дума на съвременната медицина. Ехоендоскопът, който закупихме от Япония, например, още го няма в търговския каталог на фирмата-производител.

- Известно е, че вашата болница, съвместно с швейцарската клиника "Суисклиникъл" и фондацията на прославената ни тенесистка Мануела Малеева, даде надежда на много деца от социални домове с физически недъзи, които бяха оперирани в ортопедичното отделение безплатно. Ще продължи ли този проект?

- Да, тази съвестни ортопедични операции на деца сираци от д-р Петьо Братоев и д-р Бруно Франие ще продължат. Още повече че сега ортопедичното ни отделение разполага с нова, още по-модерна апаратура.

Трябва да се дава шанс на децата

Йоанна Христова, изп. директор на "ЗД Евроинс" АД

- Г-жо Христова, как в "Евроинс" решихте да подкрепите инициативата?

- Винаги се отзоваваме на подобни инициативи. До момента сме участвали в редица кампании. Също така по наша инициатива сме дарявали не само парични средства, но и техника, и оборудване. Смятаме, че да правиш добро е начин да бъдем хора. А на децата трябва да се дава шанс. Детската стая не е лукс, а житейска потребност.

- Смятате ли, че в тези несигурни времена у нас бизнесът трябва по-често да обръща внимание на подобни благотворителни инициативи?

- Според нас е задължително. Морално задължение на всеки един от нас е, при наличие на ресурс и желание, да помогне и да даде пример на други, които също да се включат. Така, когато сме повече, сме по-силни и вероятността да помогнем на повече хора се увеличава.

- Големите християнски празници ли са най-подходящото време, когато хората да обърнат повече внимание на сънародниците си в затруднено положение?

- Това трябва да се случва ежедневно. Много хора в днешно време се намират в затруднено положение. Тъжно е, когато деца страдат, те са беззащитни и зависими от нас. И ние трябва да им осигурим подходящи условия, за да могат да се развиват и растат здрави и щастливи. Всички трябва да имат своя шанс.

- В "Евроинс" бихте ли подкрепили финансово или по друг начин и други кампании?

- С разрастването на нашата компания в различни градове на България нараства и отговорността ни към обществото. Във всеки град, в който има представителство, "Евроинс" се ангажира активно с подпомагане на социални програми или инициативи, допринасящи за по-добра градска среда и развитие на общността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай