Свети Валентин или Трифон Зарезан?

Свети Валентин или Трифон Зарезан? | StandartNews.com

Днес отбелязваме Трифон Зарезан. Той се нарича още Ден на лозаря - в чест на Свети Трифон. На 14 февруари празнуват лозари, соколари, градинари и кръчмари (по григорианския календар). Традицията повелява рано сутринта стопанката омесва хляб - пресен или квасник. После се залавя с готвенето на кокошка, която пълни с ориз или булгур. Тя трябва да се вари цяла, а след това се препича на саджак. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С тези торби се изпращат мъжете на лозето.

По три пръчки режат мъжете на лозето, поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича "зарязване". След това пък бива избран "цар на лозята". Закичват го с венец от лозови пръчки, който той носи на главата си, и с друг венец, който слага през раменете си. Той сяда на колесар. Лозарите теглят колесаря и под звуците на гайди, гъдулки и тъпан се отправят към селото или града. Цялата група обикаля с него и носи здраве на всеки дом.

На днешния ден отбелязваме и Свети Валентин. Той не е типично български празник, но през последните години все повече хора подаряват сърца или цветя на любимите хора на 14 февруари, за да покажат любовта си. Има различни теории за произхода на деня, мнозина експерти смятат, че той датира още от Римската империя, по време на управлението на Клавдий II 240 г. пр.н.е.

Легендите сочат, че Клавдий не искал мъжете да се женят по време на война, защото смятал, че именно необвързаните представители на силния пол ще са по-добри войници. Тайни сватби обаче се състояли. Заради това Епископ Валентин, който се противопоставил на закона, бил хвърлен в затвора, а по-късно екзекутиран по заповед на Императора. Датата била 14 февруари.

Английският крал Хенри VII официално обявил 14 февруари за празника на Св. Валентин доста по-късно- през 1537 г. Тогава се смятало, че необвързаните момичета ще сънуват любимите си, ако приемат определени храни. Появил се и Казанова, който се ядял шоколадови бонбони, за да е по-енергичен и мъжествен. И останал в историята като най-големия любовник.

Близо 1 милиард картички ще си подарят влюбените по света, за да изразят чувствата си, става ясно от проучване на американски медии. Близо 150 милиона валентинки ще бъдат изпратени само в САЩ. Освен тях се подаряват най-често шоколадови бонбони, цветя, любовни романи и други.

В България много хора празнуват предимно Трифон Зарезан. По-младите пък ще заложат на Свети Валентин. Винаги има спор кой празник да уважим. Ние обаче ще оставим полемиките и ще ви пожелаем приятен ден. Вие сами ще изберете дали да отбележете Свети Трифон или Свети Валентин. Важно е да се забавлявате с вино и любов!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай