Свети Николай пази Созополис

Свети Николай пази Созополис | StandartNews.com

Паметник на свети Николай ще пази гостите и собствениците на ваканционно селище "Созополис", както и едноименния град, край който е построен комплексът с луксозни къщи. Скулптурата на светията, загледана в безбрежната морска шир, е дарена на Созополис от фондация "Трейс за хората". Свидетелството за дарение бе връчено на инвеститора в комплекса Стефан Шарлопов от изпълнителния директор на фондацията Десислава Любенова. "Вярата е тази, която ни помага по пътя да постигаме резултати, да надскачаме себе си и непрекъснато около нас да се случват чудеса", заяви Любенова. Паметникът бе осветен от Сливенския митрополит Йоаникий, който служи заедно с Търновския митрополит Григорий и митрополита ни на Западна и Средна Европа дядо Антоний.

"Необятното море пред очите ни като че ли ни кара да мислим, че светът се състои само от вода, морета и океани. Но те и ние се нуждаем от покровител и застъпник, който да ни извади от бурите в житейското море. Свети Николай и днес помага и не оставя невъзнаградени тези, които искрено отправят поглед към него", заяви митрополит Йоаникий. Владиката подчерта, че големите дела оставят дълго следи.

"Господ е във всеки един от нас. Господ означава и търпение, което да имаме всеки ден - така че да даваме от себе си и да променим както човека, така и историята", заяви бизнесменът Стефан Шарлопов, инвеститор в Созополис. Той допълни, че се надява на църковна земя да се възстанови и параклисът на свети Стефан. "Няма нищо по-хубаво от изграждането на един паметник на свети Николай", заяви пък кметът на Созопол Панайот Рейзи. Той припомни, че светецът е закрилник не само на хората в Созопол, но и на рибарите и моряците, което е основният поминък в крайморските градове. "Надявам се председателят на Съвета на директорите на "Трейс Груп Холд" проф. Николай Михайлов и изпълнителният директор на фондация "Трейс за хората" Десислава Любенова да продължат да инвестират в нашия град и региона", каза още кметът.

Брегът, на който стоим, е свещен, заяви академик Антон Дончев, който е в съвета на директорите на "Трейс Груп Холд" на церемонията по освещаването. И допълни: "Тук преди 2000 години е слязъл свети Андрей Първозвани, първият, който тръгва след Христос. Така тракийското население, живяло тук, е изповядвало истинската вяра 800 години преди цар Борис да ни покръсти. Имам мечта - че ще се намерят доказателства за съществуването на Евангелието Понтика и в него ще се намерят доказателства, че Христос е бил по тези земи през 15-те изгубени години от живота му".

Десетки гости присъстваха на откриването на паметника. За церемонията се събраха граждани на Созопол, депутати, кметове и бизнесмени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай