Свети Димитър предаден от свои

Свети Димитър предаден от свои | StandartNews.com

Петнадесет депутати са именници в новия парламент

Днес e 26 октомври - 299-ият ден от годината според Григорианския календар. До края й остават още шестдесет. На този ден през 1185 година вдигат въстание братята Асен и Петър, а в 2006-а Симеон Сакскобургготски представя правителствената си програма, но не допуска тя да се обсъжда. Днес празнува Хилари Клинтън (рожден ден), Сливен, Видин и Айтос, както и многобройната армия Димитровци, Димитрини, Диани... Няма съмнение, че хората с това име са прекалено умни, способни и патриоти, щом като в сегашния парламент, дай Боже, да се събере, ще черпят цели петнадесет депутати. Именник е и писателят, журналистът, художникът, естетът и отчасти отшелникът Димитър Шумналиев. Той доста е писал и чел и затова най-добре знае какво се е случило с прочутия му съименник доста векове назад.

Свети Димитър бил назначен за градоначалник на Солун от император Максимилиян, безбожник или атеист, ако трябва да ползваме по-късна терминология, разказва писателят. Градоначалникът, тайно кръстен от родителите си, изпаднал в двойствена роля. Хем да укрепва града, хем да предпазва християните от гоненията на императора. Съзнавал, че колкото по-дълго ръководи поселището, толкоз повече вярващи ще спаси. Или покръсти. Щото под носа на римските легиони вършел точно това. Бил разкрит. По стар балкански обичай се намерил предател. Предателите следват всяка нова вяра, както и собственото си сребролюбие. Ако не бяха те, Балканите щяха да бъдат жива скука. Нито войни, нито грабежи, нито вендети. Бедна история, беден фолклор.

Димитър бил убит с копия на 26 октомври 306 г. С копия, понеже излъчвал такава светлина, че палачите му не успели да го приближат. От светлината му, казват, засиял Солун. И бяла Неда, тайната му съпруга, която канонът като всички съпруги, отписва от житията. Така открай време църквата декларира, че не уважава булките, нито начина, по който смущават светците. Така де, начинът е световноизвестен. Но пък ако тази технология не беше въведена, как щяха да се раждат хилядите последователи на Христа - основателно се пита Димитър Шумналиев и продължава:. На Димитров ден празнуват работниците, зидарите и техните предшественици ратаите. Тогава чорбаджиите се наплащат за селскостопанския труд, а на Женския пазар се начева търговията на слугини. Съпругите на новобогаташите оглеждали стоката, оглеждал я и господарят. Често се случвало слугинята да топли и печките, и чорбаджията. Още от тези нрави и практики се започнало приближаването на града и селото. Във всякакъв смисъл. Селските слоеве и градската среда осъществили много преди марксисткия призив сливането на верите (и телата) в името на обществения прогрес.

За разлика от кохорта ватикански служители св. Димитър не се отказал от съпругата си. Вярно, канонът бързо я зачертал, като я пратил в поверията и митовете. Канонът и сега не знае, че фолклорът е понякога по-достоверен от аналите.
Протоколът изисква папите да не са женени, да не познават изкушението, да не се втурват в проходите на плътта. Десетки от тях обаче предпочитали вместо да се греят край камината, да топлят кости в обятията и други съоръжения на тайната съпруга. Женени са били св. Климент, Хигиний, Дамас, Феликс, Адриан II, Силвестър II, Климент IV, Пий II, за да стигнем до Йоан Павел II (1978-2005). Войтила зарязва жена си из полските монашески полета, когато става ясно, че Господ ще го избере за свой личен брокер на земята.

Според преданията преди последния час св. Димитър изповядва любовта си към любимата Неда. Вярва, че у човек ще живее повече християнство, ако пали в себе си кандилото на любовта. Защото как ще познаеш любовта към ближния, ако познаваш само ближния?

Син на висш чиновник, започнал главоломна кариера като градоначалник на Солун, Димитър се устремява към политическия Олимп. Империята го цени. Властта му расте. В наши дни той би организирал партия, би провел избори, на които социолозите ще му прогнозират победа, накрая ще стане я председател на парламента, я премиер. Не му е трябвало да спортува. Притежавал е особена харизма: не се влюбил във властта, защото познал нещо свише. Вярата, че човек може да живее по-добре, ако раздава не само чувствата, но и богатството си. Каквото имал - а е имал - дарявал. Нещо подобно на хилядите самаряни в съвременна България. Затова има толкоз Димитровци. Без Димитровден бихме били по-бедни, отколкото сме - сигурен е именякът. Св. Димитър бил убеден, че бедността не е порок. Ето точно в този пункт искам да си сменя името и това се случва, защото бедността е порок на дълбините, толкоз проклет, че ми иде да се казвам... Тук разказа на мъдреца Шумналиев свършва.

Все пак ние му препоръчваме, като ще си сменя името, новото поне да бъде Бил Гейтс например. Такава е нашата идея, но едва ли заклетият патриот ще го приеме. Така че вероятно и занапред ще си остане същият: Димитър, беден и талантлив. Някои пък ги предпочитат такива. Честито на Димитровците: Бербатов, Пенев, Рачков, Пайнера, Херо, Фънки и останалите. И не забравяйте: Утре на софрата трябва да има курбан или гювеч с овнешко, яхния от петел, ако именникът е мъж, или кокошка, ако е жена. Освен това: зеленчуци, варена царевица, пестил и ябълки.

Камара адаши около Щерев

Митко Щерев, големият български композитор, момчето, което тръгна от един дом за сираци, за да създаде вечните хитове "Осъдени души", "Адаптация", "Стари мой приятелю", "Душа", довечера ще бъде в Лондон. В един от престижните клубове на английската столица групата му "Диана експрес" ще отбележи дебюта си на Острова.
Талантът от Ямбол, признат за композитор номер едно за филмова музика на двадесети век, е кръстен на дядо си по бащина линия. Той беше много богат човек, спомня си внукът. Търгуваше с животни: крави, коне, волове. Истинска забележителност на Ямбол. Казват, че когато е на кеф, подарявал къщи на приятелите си, нещо, което аз за съжаление не мога да направя. Често ходех при дядо си. Бях му любимец, може би защото носех неговото име.
Във фамилията на Щерев името Димитър се оказва не само свещено, но и твърде често срещано: Така се казва внукът му, син на най-голямата му дъщеря, която живее в Германия. В неделя именници освен младежа ще бъдат и баща му, както и другият му дядо.

Питате ме харесвам ли името си? Не съм се замислял - смее се композиторът. - А и вече е твърде късно да го обсъждам.

Цонев и дядо му бояджията

Видният телевизионер Димитър Цонев е кръстен на дядо си. Бащата на баща му умира млад и неизвестен, но години след смъртта за него научава цяла България. Това се случва, защото синовете му: писателят Васил и актьорът Коста, разбира се, Цоневи, правят култовия мюзикъл "Баща ми бояджията". Лентата има огромен успех. Публиката припява заедно с артистите, а кината се пълнят при всяка прожекция.
Самият Митко не се появява в този филм, но остава трайна следа в родното кино, като талантливо си мърда ушите в детската сага "Войната на таралежите.

В телевизията юристът прави блестяща кариера. В един период като водещ на "По-света и у нас" в единствената тогава БНТ той има рейтинг по-висок от този на президента.
От любов към името си Цонев кръщава Димитър и своя син, който днес е на 24 години. За внука му обаче е взето друго решение. Той се казва Янчо с фамилия Таков. И това звучи гордо.

Голмайсторите от рода Бербатови

Димитър Бербатов, звездата на "Монако", е кръстен на своя дядо. Мицо, както всички го наричали, също е бил футболист. Играел за отбора "Струма" на село Марикостиново и явно не е бил лишен от талант, след като в един мач вкарал шест гола. По-късно това ставало повод за шега между дядо и внук: Когато и ти вкараш шест гола в една среща, тогава ела да говориш с мен. Докато беше в "Манчестър Юнайтед", Бербо вкара пет на "Блекбърн", но така и не успя да подобри семейния рекорд.
Дискова херния принуждава Димитър Бербатов-старши да се откаже от футбола твърде млад - само на 25 години. Той до последните си дни обаче остава голям почитател на великата игра и е поплаква пред телевизора винаги когато играе внукът му. Мицо не пропускал да подчертае, че е първият треньор на най-добрия български футболист днес и че веднъж Ванга му казала: "Твоят род света ке зачуди". От своя страна голмайсторът на Висшата английска лига върне ли се в родината си, бърза за Марикостино. Последния път обаче по тъжен повод: за да изпрати в рая скъпия си дядо. Мицо почива на 82 години, а внукът издига паметник на гроба му.

Митко Кърнев празнува с племенника

Митко Кърнев, китарата на D2, ще празнува по най-готиния според него начин. Тази година, на Димитровден, за пръв път ще се проведе специално "The Best" издание на "Голямото междучасие".
В "Swingin Hall" ще вземат участие четири от най-добре представилите се през годините ученически групи, включително Downer Kill и Savage Ravage. Наградата ще бъде уникалният Schecter Hellraiser C-7 BLK - една от най-желаните електрически китари сред младите рок и метъл музиканти. Голямо удоволствие ще ми достави да подаря китарата на млад човек. После и ще почерпя, каза Митко Кърнев.

Той е кръстен на дядо си Димитър и трите им имена напълно си съвпадат. Дядо му е бил военен и е загинал при катастрофа с танк, когато е бил едва 30-годишен. Много специален човек за Кърнев е малкият Димитър - хлапето на сестра му. Дребосъкът, който е на 5 години, иска постоянно да е с вуйчо си и да бъде с него на "Голямото междучасие" - най-големият му подарък в този ден. Малкият си е заплюл да бъде следващият барабанист на D2. Преди време го зарадвали с детска китара, но той се увлича по ударните.

Чувствам се благословен, името ме пази от нещастия

Димитър Танев, бивш шеф на Нотариалната камара

Чувствам се благословен с името Димитър. До този момент винаги някой ме е пазил от нещастия. Възможно е и това да е свети Димитър. Имам много негови икони вкъщи и в офиса. За мен неговият пример трябва да бъде тачен. Хубаво е, че има светии, защото дават модел за подражание.

Преди 6 години се прибираме от Гърция със семейството. В Кресненското дефиле от един камион падна 12-тонна преса, две коли премаза, имаше загинали хора. Имаше българи, живеещи в Чехия, дошли един път на почивка в България, и им се случи това нещастие. Ние със семейството бяхме в третата кола, на 100 метра зад тях, нищо не ни се случи. Тогава на границата ме забави един митничар, искаше да ми провери багажа. После търсих кой е да му се отблагодаря, че ме е забавил. Така че човек не знае съдбата какво му готви. Преди една година точно на моята улица ремонтират перваз. Минах оттам и буквално 3-4 метра след мен падна огромен бетонен блок. Срути се точно там, където бях минал. После заградиха мястото с лента.
Винаги е хубаво в едно име да има история. Роден съм в София, синът ми, който е на 16 г. и учи във Втора английска гимназия, също е Димитър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай