Светът на Ники е събран в компютъра

Светът на Ники е събран в компютъра | StandartNews.com

"ВЪЗКРЕСИ ДОБРОТО"

"Живее ми се". Това ми написа във фейсбук 29-годишният Николай Божиков от Калофер. Компютърът е целият му свят. Защото Ники не може да ходи и да говори. Може единствено да мести мишката. Интернет е единственият му реален прозорец към външния свят. От двегодишна възраст той боледува от прогресивна мускулна дистрофия тип Дюшен. За болестта няма ефективно лечение. От осми клас е прикован към инвалидната количка. На 2 февруари 2005 г. преди контролен преглед той спира да диша точно пред болницата. Спасяват го, но губи гласа си. Може да диша само с помощта на апарат. За него се грижат родителите и баба му. Получава скромните 236 лв. пенсия по болест. Парите не стигат за рехабилитатор, нито пък за консумативи, за витамини, специална храна и всичко, от което има нужда болен както него.

"И тази година няма да полетя с хеликоптер, но догодина ме търсете прелитащ над вас! Просто мечта, но от опит знам, че мечтите се сбъдват!", пише Ники в профила си в социалната мрежа. Въпреки заболяването си той не е изгубил способността си да се усмихва, да вярва в бъдещето и да сбъдва мечтите си, които са доста по-различни, отколкото на нас, здравите хора. Една от тях е била инвалидната количка. Така иска да получи шанса да излезе извън четирите стени и да сбъдне още една своя мечта. Благодарение на дарители той я получава през 2013 г., а по-късно - и апарат за дишане.

"Сбъднах мечата да виждам слънцето, да съм свободен, да се почувствам по-жив"

пише възторжен Ники. Той е страхотен фен на ЦСКА, стената му е облепена с плакати на любимия отбор. Затова сбъдната мечта за него е посещението на мача на "червените" срещу Хасково преди две години. Тогава той получи специално внимание от треньорския щаб на ЦСКА и футболистите. Нарича този ден "най-истинския и смислен момент в живота ми".
През миналата година пък прикованото към инвалидния стол момче организира чрез Фейсбук благотворителен концерт, наречен "Блян от звезди", за читалището в родния си град. Смята това за свой дълг - заради хората в града и заради Христо Ботев, който е дал живота си за нас. Тогава бяха събрани 1901 лв. за ремонт на част от подемните устройства на читалищната сцена. Получава благодарствено писмо от директорката на читалище "Христо Ботев" Светла Йовева. "На теб, Ники, освен благодарност и възхищение, ти поднасяме нашето уважение и респект пред любовта ти към Калофер и неговите хора, пред волята да осъществиш идеята си. Бъди все така твърд и устремен напред човек, бъди все така искрен и истински", пише с благодарност директорката. Добротата на Ники за съжаление не среща съпричастност от страна на държавата, каквато очаква. А той не иска много. Просто шанс, за да живее, доколкото е възможно, нормално за заболяването му. Ники твърди, че държавата чу е обърнала гръб. В края на 2015 г. и началото на 2016 г.

пише писмо до министъра на здравеопазването Петър Москов

В него описва "нуждата от домашни посещения от специалисти анестезиолог или унг лекар и др., за да се правят нужните манипулации, лична медицинска сестра, обучена да поддържа състоянието ми и постоянна рехабилитация." Ники настоява специалисти да се занимават с него, за да не се стига до критични ситуации. Той отбелязва нуждата и от консумативи по апарата му - маркучи, филтри, които изискват редовна подмяна, също и качествени канюли и сонди за аспирация. "Като цяло всичко, което е необходимо за състоянието ми, е много скъпо. Вие, г-н министър, напълно познавате такива състояния, защото сте анестезиолог. Исках да разберете за мен и ако трябва, лично да ме посетите или да се направи проверка от специалисти, за да получа нужното. В град Калофер медицински услуги няма и в община Карлово специалисти за мен няма", категоричен е Ники. Единствено родителите му се занимават да поддържат живота му, а не са лекари и работят на смени, за да му осигурят поне някои неща. Ники получава отговор, че от министерството искрено му съчувстват за тежкото положение, в което се намира, но съгласно действащото законодателство "министерството на здравеопазването няма правомощия да дава разпореждания на лечебни заведения да извършват медицински дейности, като същевременно не разполага с фонд за подпомагане на пациенти в затруднено положение". Случаят е придвижен към фонд "Социално подпомагане" - Карлово, и "е поискано съдействие от тяхна страна за осигуряване на целева субсидия за необходимите консумативи и специален асистент".

"Като карам без лекари, много си застрашавам живота. В момента за консумативи събирам, но са нужни и други неща, а не зная как да си ги осигуря. Не е и въпрос на пари, а просто са нужни медицински кадри. Имам много приятели, но повечето в интернет и много рядко реални срещи. Просто всеки с нещо зает", споделя младият мъж. Но не се предава. Има и приятели, които му направили специален подарък - торта за футболния фен. Освен това спретнали за рождения му ден страхотна изненада, като му подарили незабравима вечер.

"Най ми е добре калоферски гайди и тъпан да ми свирят!

А това се оказа изненадата, подарък от приятели и беше невероятно - сърцето и дъхът ми бяха спрели в този момент от вълнение!", споделя Ники. Който в графата професия във Фейсбук е написал "Мечтател"

Който има желание да помогне финансово на Ники, може да го направи тук:

Банка ДСК
IBAN: BG43STSA93000021121260
BIC: STSABGSF Николай Тодоров Божиков

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай