Св. Серафим става Софийски чудотворец

Св. Серафим става Софийски чудотворец | StandartNews.com

Архиепископ Серафим Соболев ще стане Софийски чудотворец. Това става ясно от решение на Архиерейския събор на Руската православна църква, който обяви, че канонизация ще има. Новината съобщи преди дни първо "Стандарт". 

320 архиереи на Руската православна църква се събраха за заседанието на събора на 1 и 2 февруари в залата на катедралния храм „Христос Спасител" в Москва, сред които по изключение, поради спецификата на въпроса за владика Серафим, бяха и архиереи представящи Българската православна църква – Варненски и Великопреславски митрополит Йоан и Знеполски епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, пише БГНЕС. След покана от страна на Руския патриарх Кирил, Св. Синод на БПЦ изпрати двамата архиереи, които участваха и в заседанията на Смесената комисия от духовници и експерти на РПЦ и БПЦ, през декември 2015 г. в София, съобщават от Светия синод.

Предстои тържественото прославление на архиепископ Серафим, който занапред ще наричаме „Софийски Чудотворец". Информация за датата и реда на прославлението ще бъдат оповестени след уточняването им.

Николай Борисович Соболев, както е неговото истинско име, е роден на 1 декември 1881 г. в Рязанска губерния на тогавашната Руска империя. След завършване на семинария през 1904 г. постъпва в Санктпетербургската духовна академия, която завършва през 1908 г. със степен кандидат на богословието.

Към онова време е ръкоположен за йеромонах. След кратко преподаване в пастирското училище в Житомир, през 1909 г. о. Серафим става помощник-надзирател в Калужкото духовно училище, през 1911 г. е инспектор в духовната семинария в Кострома, а през 1912 г. става ректор на духовната семинария във Воронеж. Тук го заварва и революцията. През есента на 1919 г. архимандрит Серафим отива в Екатеринодар, а от там – в Крим. Тук, на 14.10.1920 г. е ръкоположен за епископ Любенски, викарий на Полтавска епархия. Скоро след своята хиротония епископ Серафим напуска Русия и от тогава животът на архипастира се свързва с емиграцията. Известно време преподава догматическо богословие в духовната школа на Константинополската патриаршия на о-в Халки.

В 1921 г. се състои назначаването на владиката за настоятел на храма на подворието „Св. Николай Чудотворец" в София.

В същата година, с указ на патриарх Тихон, е назначен за управляващ руските енории в България с епископски титул Богучарски. До 1944 г. епископ Серафим, който от 1934 г. е архиепископ, се намира в юрисдикцията на Руската православна задгранична църква.

В 1945 г. преминава към Московската патриаршия. През 1948 г. архиепископ Серафим участва във Всеправославното съвещание в Москва. Земният си път архипастирът завършва в деня на Тържеството на Православието (Неделя на Православието) на 26.2.1950 г., като сам предсказва отрано своята кончина. Неговият гроб се намира в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай