Св. Мина цери болни в Пиринския Стоунхендж

Св. Мина цери болни в Пиринския Стоунхендж | StandartNews.com

И чужденци намират лек в древното тракийско оброчище
Ванга заръчала да вдигнат параклис на светеца край Мечкул

Параклис на свети Мина, вдигнат върху някогашно тракийско оброчище, дава лек на болния и вяра на обезверения. Малкият храм бе построен в подножието на величествената Пирин планина. Малцината жители на симитлийското село Мечкул не жалят труд и средства, за да осъществят своята мечта и възстановят светата обител на свещено от древни времена място. Преди години лично пророчицата Ванга им заръчала да вдигнат там параклис. Ясновидката посочила къде да е - близо до прочутия скален Град на титаните, кръстен от местните Пиринския Стоунхендж. В него е пълно с интересни скални композиции. Една от тях носи името Кирил и Методий, тъй като напомня много на славянските първоучители.

"Ванга казала на жена от селото ни, че на това място трябва да даде курбан и ще се излекува. Точно това се случило. Затова тук трябва да има обител, наречена на свети Мина", разказват в Мечкул. Не само те са ангажирани със строителството на параклиса, който зарежда с позитивна енергия и лекува болката. В богоугодното дело им помагат отдавна напуснали селото мъже и жени, жители на община Симитли, общинското ръководство. "Сговорна дружина планина повдига", гласи една наша поговорка. Тя важи за нас. А пък дядо Иван Вазов в одата "Левски" казва, че всеки помагал за въстанието - "богатий с парите, сюрмахът /б.а. - сиромахът/ с трудът, момите с иглата, учений с ума". Е, ние не вдигаме въстание, а параклис, възстановяваме един символ на българската вяра. Правим го от сърце и душа", уверява кметският наместник Христо Димитров.

За година и половина светата обител бе построена с труда на десетки доброволци и даренията на стотици хора. Насам идват много болни от страната и чужбина. С надежда, че свети Мина ще ги изцери. Палят свещи в храма и се молят за здраве. "Работихме непрекъснато, за да вдигнем камбанарията и купола до 11 ноември. Тогава бе храмовият празник на параклиса "Св. Мина". Светецът е покровител на семейството, сираците и бездомните, помага на болните и нуждаещите се", разказва кметският управник на Мечкул. На храмовия празник свещеници отслужили литургия и осветили монтираната камбана, която е дар от ръководството на община Симитли. За първи път край скалния град се чул

камбанен звън след цели 102 г. тишина

тъй като през 1912 г. турците опожарили тогавашния храм.

Параклисът се намира върху някогашно тракийско светилище. Смята се, че тук е имало тракийска лечебница. Идвали да се лекуват най-първите мъже от цяла Европа. Мястото е свято, затова все повече са посетителите от България и чужбина, твърдят жителите на Мечкул. Всички те търсят изцеление, вяра и надежда, а свети Мина ги дава на истински вярващите в него и силата му, убеден е кметският наместник Христо Димитров. Много са тези, които са получили облекчение на болките си след посещение на параклиса в магическото място. Те не забравят да оставят и дарове на светеца за помощта му. "Идват много бездетни, които после ми звънят да се похвалят, че вече имат рожба. Параклисът е отворен, никой не смее да посегне на него. Вътре има само няколко икони на св. Мина. На храмовия празник жена от съседното село Сенокос дари гоблен - икона на светеца, в знак на благодарност, че й е помогнал", казва Христо Димитров. Благой Кръстьов от Мечкул пък е майсторът, който изградил малкия храм. Той е църковен певец, отдаден е на вярата и се трудил почти без пари, но пък с много любов за сбъдването на мечтата на цялото село. Сега предстои да се изографиса и да се направи иконостасът. Ще стане бързо, тъй като не спират даренията по сметката в банката за благородното начинание на инициаторите.

Местността Свети Мина е високо над Кресненското дефиле и пътят за Гърция се вижда като на длан. Все повече пътуващи се отбиват от международното шосе и се катерят нагоре, за да стигнат до святото място. Според легендите, тук е бил вторият слънчев часовник в България след този в старата столица Плиска. По тези места шетал митологичният народен закрилник Крали Марко. Тук са тронът и стъпката му, която е пълна с лековита вода -

измиваш лицето си и минават брадавици, болки в очите, главоболие

В река Яна са издълбани няколко корита от светъл гранит, те са досущ като вани, в които се къпали самодивите. По скалните корита няма нито един ръб, толкова добре са измайсторени. Според някои в тях се къпали и тракийските принцеси. На върха на скалната композиция край параклиса гордо се вее националният трибагреник. Пред храма има голям каменен триъгълник, който местните твърдят, че е всевиждащото Божие око. По тези места е имало живот още от новокаменната епоха - 7000-3000 г.пр.н.е., сочат събраните археологически данни. Хората в Мечкул твърдят, че някога в местността е действал голям харман върху бакърена плоча. По 9 коня са впрягани във вършитбата на житото. "Това чудно и свято място отдавна се превърна в туристическа атракция. Скалните композиции са уникални. Но най-важното е, че тук намират цяр за болките си много хора. Затова местните хора положиха толкова много усилия, за да успеят да възстановят това свято място и да построят параклиса. Пророчицата Ванга ни завеща, че България ще се оправи, когато възстановим всички свети места в страната. Тогава и болката, и болните ще са по-малко", споделят жителите на Мечкул.

40 нови храма в община Симитли

Няколко нови църкви и над 40 параклиса са построени в община Симитли през последните 7 г. Те привличат почитатели на религиозния туризъм от страната и чужбина. "Всички се впечатляват, че храмове в доста населени места са осветени", казва общинският кмет Апостол Апостолов. Сред приоритетите на местната власт е да се поддържат добре и да се полагат грижи за всички църкви в района. Инвестират се значителни финансови средства за тяхното обновяване. Преди половин година бе довършена нова църква в село Железница, където никога не е имало храм. Преди броени дни пък бе готов и параклисът "Свети Мина" край Мечкул. Строи се църква с уникална каменна зидария в село Тросково.

"Спокойно и с гордост можем да кажем, че направеното за вярата и храмовете тук ни кара да се сравняваме с една малка Света гора - с много храмове, манастири, параклиси, оброчища, свети места", твърди Апостол Апостолов.

"Това е наше задължение, защото така се съхранява българската нация, българските традиции, българщината", допълва той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай