Св. Герман Аляскински ще пази Видинска епархия

Св. Герман Аляскински ще пази Видинска епархия | StandartNews.com

Мощите бяха дарени на града от епископа на Ситка и Аляска - Негово Преосвещенство Дейвид

Частица от мощите на свети Герман Аляскински, Чудотворец на цяла Америка, беше посрещната тържествено в катедралния храм "Свети Димитър" във Видин. Дарението е от епископа на Ситка и Аляска- Негово Преосвещенство Дейвид, който лично донесе светинята. Н. Впр. Видинският митрополит Даниил я прие, вградена в икона на свети Герман. Архиерейска света литургия в съслужение с епископ Дейвид беше отслужена в 9 часа. В знак на признателност Видинският митрополит дари на госта си икона на света великомъченица Неделя, както и най-известния нашенски продукт - розово масло.
Защо епископ Дейвид дарява точно на Видинска епархия светинята? "Митрополит Даниил е мой приятел. Какво да направиш за своите приятели, освен най-доброто? И очевидно, да се донесат мощи от свети Герман, аз мисля, че това е най-доброто, което можех да направя за него... Също така знаех, че свети Герман ще благослови хората на Видин... Частицата от мощите е част от самите светци, така те са сред нас...".
Видинският митрополит, преди да оглави Видинска епархия, е бил викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия.
Това е поредното посещение на епископа на Ситка и Аляска в България. Още при първото идване през 2008 година тук, за да отслужи кръщене, силно впечатление му е направило това, че любовта на българите към църквата е много силна. Това се е опитал да предаде и на хората в Пенсилвания.
С камбанен звън вчера духовенството в Монтана, предвождано от видинския митрополит Даниил, посрещна пред храма „Св. св. Кирил и Методий" епископа на Ситка и Аляска Дейвид. С вдигната икона на „Свети Герман", архиереят влезе в църквата, където реликвата бе изложена за поклонение от миряните.
Американският висш духовник изрази приятното си впечатление, че го посрещат толкова монашестващи братя и сестри, защото монашеството е голяма скъпоценност за църквата.
Преди да дойде в Монтана, епископът се включи в празничната архиерейска литургия в храма Света Марина в Пловдив.
Руският монах Герман, живял ХVІІІ и ХІХ век, е сред първите мисионери на православната църква в Америка. Той е голям светец - застъпник на вярващите. Още приживе е почитан и обичан от хората заради безбройните си добрини. След смъртта му също се случват много чудеса, разказва митрополит Даниил. В наши дни светецът се явил на туристи, които се изкачвали на един връх в Аляска и ги предупредил, че скоро ще се извие буря. Въпреки че времето било ясно, хората послушали стареца и се върнали в хижата. Там видели неговата икона и разбрали, че са опазени от чудо. След време приели православната вяра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай