Студентки превръщат Пепеляшки в принцеси

Събираме рокли, костюми, аксесоари и пари до края на април, казва Ивелина Киркова

Студентки превръщат Пепеляшки в принцеси | StandartNews.com

Абитуриентският бал е мечтано събитие за всички ученици. Приготовленията, изборът на тоалет и лудият купон със съучениците по повод завършването е спомен, който остава за цял живот. За нещастие, всяка година десетки българчета се лишават от всички тези емоции, защото балната вечер обикновено е свързана с доста разходи, които са непосилни както за някои родители, така и за децата, живеещи извън семействата си. Четири варненски студентки обаче са се заели със задачата да накарат някои от децата в неравностойно положение да се усмихнат в деня на своето завършване. И точно както феята кръстница прави балната вечер на Пепеляшка незабравима, те ще се постараят да създадат прекрасни спомени на някои абитуриенти, като се превърнат в техни феи.


Ивелина Киркова, Сияна Манолова, Александра Стефанова и Антония Панчукова са инициаторите на благотворителната кампания "Подари втори живот на балния си тоалет". Момичетата са студентки в Икономическия университет в морската ни столица и изучават реклама и медийни комуникации. "Досега нито една от нас четирите не се е занимавала с подобно нещо, а и не се познавахме преди това. Университетът ни събра, тъй като в момента учим в една и съща специалност. Преди това пък всички сме учили нещо различно, което е много далеч от организацията на подобни събития", разказва Ивелина Киркова. Целта на благотворителната инициатива е да осигури на зрелостници от Варна в неравностойно положение бални тоалети, за да изживеят незабравимо своята последна вечер като ученици.
Идеята на момичетата е

плод на университетски проект

за внедряване на нови начини на обучение на студентите, които са насочени към бизнеса. "Целта на проекта беше да създадем рекламна агенция и да си измислим първа кампания, която да направим така, че да може да бъде реализирана наистина", споделя Ивелина. И така, студентките решават, че искат проектът им да е със социална насоченост. В продължение на две седмици те търсят различна информация в интернет, която да ги вдъхнови. Тогава попадат на статия, написана от едно момиче на име Ева. В нея тя разказваше как няма да може да изживее емоцията на абитуриентския бал поради липсата на средства. "Ние взехме много присърце нейната история и създадохме анкета, чрез която искахме да разберем дали ще има желаещи, които да се включат в инициативата", спомня си Ива. След като получават много добри отзиви, четирите колежки решават, че ще реализират събитието. "Не събираме само рокли, а и всичко необходимо, за да се осъществи една бална вечер. Вече имаме първите дарения - дрехи, чанти, обувки и бижута. Чувства се обаче дефицитът на мъжките облекла, затова

имаме нужда от повече момчета

които искат да се включат", казва Ивелина. Освен варненци, не липсват и желаещи от други градове, които искат да участват и да помогнат с каквото могат. В момента обаче момичетата са се заели да си осигурят спонсор, тъй като имат желание те сами да поемат транспортните разходи на тези, които искат да изпратят рокля, костюм или аксесоар.
Към инициативата "Подари втори живот на балния си тоалет" са се присъединили и няколко шивачи, които са склонни да правят поправки на роклите безвъзмездно, при условие обаче, че са минимални - скъсяване или зашиване на нещо повредено. "Ето защо основното, за което ще следим, когато дойде време да раздаваме дрехите на децата в нужда, е роклята или костюмът да бъде по мярка на конкретния човек и да не се налагат много промени и поправки", подчертава студентката от варненския ВУЗ.
Сега на младите момичета им предстои да се свържат с директори на няколко дома за деца, лишени от родителски грижи или такива в неравностойно положение, за

да уточнят точната бройка на нуждаещите се

"Ако успеем да набавим дрехи за всички тях, ще потърсим и деца от училищата във Варна, чиито семейства не могат да си позволят рокли, костюми, бижута и всичко останало", казва с надежда Ивелина.
Средства и дрехи ще се събират до края на април. Всички, които желаят да помогнат по някакъв начин, могат да го направят всяка сряда в зала 318а на Икономическия университет - Варна от 10 до 18 ч. "А за май месец сме планирали едно събитие, на което ще поканим всички дарители и всички нуждаещи и всъщност тогава ще стане официалното връчване на тоалетите", добавя Ива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай