Студенти окупираха Ректората

Студенти окупираха Ректората  | StandartNews.com

София. Студенти окупираха кръстовището на Ректората в 150-ия ден от началото на протестите. "Ранобудните" младежи организираха общонационален протест срещу кабинета "Орешарски" под надслов „Поход на справедливостта", който съвпада с датата, на която се навършват 24 години от началото на Прехода от комунизъм към демокрация.

Първите групи активисти започнаха да пристигат малко преди официалния старт на протеста 11 часа, като има и представители на университети от страната - Пловдив, Велико Търново, Благоевград. Пловдивчани носят лозунг "Студентите от Пловдив сме с вас" и бяха приветствани с възгласи и аплодисменти от софийските студенти, които са се включили в протеста. Към първоначално дошлите студенти, се присъединиха и представители на Медицинския университет. Преди дни ВУЗ-ът проведе вътрешен референдум и на него студентите гласуваха да няма окупация на университета, въпреки това представители от Медицинския университет, споделящи идеите на "ранобудните", дойдоха на протеста. Към 11:30 имаше видимо няколко стотин човека, като не спираха да пристигат още протестиращи.

Блокирано бе движението на бул. "Цар Освободител" и бул. "Васил Левски" на кръстовището пред Ректората на Софийския университет. Има засилено полицейско присъствие в района на университета и в целия център на столицата. Паркирани са полицейски патрулки и на места автомобили на жандармерията. Поставени са метални ограждения около парламента. Протестиращите към 12:30 вече са видимо 3000-4000 човека, обстановката е мирна. Освен студенти, има и по-възрастни хора, които са се включили в протеста, като част от тях са преподаватели, други - техни роднини, близки. След това шествието мина по маршрут Народното събрание - "Раковска" - Министерски съвет и обратно, за да достигне отново пред Ректората. Към 14:10 ч. протестиращите блокираха и кръстовището на "Орлов мост" като шествието продължи към Цариградско шосе.

Ивайло Динев от "Ранобудните студенти" заяви: "Преди 18 дни окупирахме най-голямата аудитория в университета. С окупацията започна освобождаването на България. Ние нямаше да устоим, ако не беше подкрепата ви". Чуват се скандирания "Смяна на системата".

"Създадена е стандартната организация за охраната на днешния протест в столицата", каза междувременно главният секретар на МВР Светлозар Лазаров в пред БНР. "Загражденията около сградите на държавните институции, стоят, защото по този начин се осигурява нормалното им функциониране", обясни той.

На въпрос - дали е отминала опасността от нападение на парламента, той каза "Аз не съм убеден, че е отминала" и допълни: "И очаквам още тази вечер да ви опровергая". Той не изключи ескалация на протестите днес.

Протестиращи срещу правителството жители на Бургас подкрепиха шествието на студентите. Групата от близо 30-тина души премина по главната улица "Александровска" и стигна до Морската градина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай