Строят ударно "Хемус"

Строят ударно "Хемус" | StandartNews.com

Магистралата до Варна става цел №1, "Струма" и тунелът под Шипка също са приоритет

Цялостното доизграждане на АМ "Хемус" е приоритет за нашето правителство. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова.

Проектът за оставащия участък от Ябланица до Шумен ще бъде приоритетно включен в новата ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 - 2020" (ОПТТИ), обясни служебният министър. Общата му индикативна стойност е 780 млн. евро, а изпълнението му ще бъде разделено на три лота, посочи Ангелкова. Тя припомни, че досега в ОПТТИ бяха включени само 60 км от АМ "Хемус" - от Ябланица до пътен възел Плевен/Ловеч. По този начин ние изпълняваме една от приоритетните си цели за равномерно развитие на Северна и Южна България, обясни Ангелкова и посочи, че докато на юг от Стара планина са завършени две магистрали и са в строеж още две, то на север от Балкана няма готова нито една.

Ще предложим на Еврокомисията националното съфинансиране за пътните проекти да се увеличи до 50%, каза министър Ангелкова. Така общият бюджет на ОПТТИ ще нарасне от 1,9 на 2,5 млрд. евро, коментира тя. С увеличените средства ще бъде доизградена АМ "Струма" и ще започне работа по тунела под връх Шипка. Индикативната стойност на лот 3 на "Струма" е 750 млн. евро, а на тунела под Шипка - около 150 млн. евро.

Има риск за три трасета

Три договора с изпълнители на проекти, финансирани по ОП "Транспорт 2007-2013" (ОПТ), са заплашени от прекратяване, обяви Ангелкова. Най-много изостава рехабилитацията на жп линията Пазарджик - Стамболийски, напредъкът по която е едва 6%. Заради сериозно закъснение с прекратяване на договора са заплашени изпълнителите и на жп отсечката Церковски - Карнобат, където още не е започнал ремонтът на гара Карнобат. Пет разрешителни за строеж и отчуждителни процедури бавят и жп проекта Първомай - Свиленград. Вече са издадени 2 от разрешенията и до средата на септември ще бъдат получени останалите три, увери Ангелкова. Високорискови са и лот 4 на АМ "Струма", по който изобщо не се работи и договорът за който може да бъде прекратен, и лот 1 на АМ "Марица", посочи Ангелкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай