Строят нов участък от АМ „Струма”

Строят нов участък от АМ „Струма” | StandartNews.com

Първа копка за изграждането на 24-километровия участък от Кресна до Сандански от автомагистрала „Струма" ще бъде направена утре. Лот 3.3 е част от проекта: АМ „Струма" - лот 3.1, лот 3.3 и тунел „Железница". Той се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г., съобщиха от АПИ. Символичната първа копка на обекта ще бъде направена до село Микрево, където ще бъде бъдещият пътен възел „Струмяни". На церемонията ще присъстват министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров, народни представители, кметове и жители на района.

Общата дължина на лот 3.3 от АМ „Струма" е 23,6 км. В участъка между Кресна и Сандански ще бъдат изградени 2 пътни възела - п. в. „Струмяни" и п. в. „Сандански", 25 големи съоръжения - мостове, надлез над ж. п. линията София–Кулата, селскостопански подлези и надлези. Изпълнител е Консорциум „Струма Лот 3.3", в който участват: „ГБС инфраструктурно строителство" АД, „Пътстрой 92" АД, „Главболгарстрой" АД и „Геострой" АД. Стойността на договора е 234 123 012 лв. без ДДС.

Строителният надзор ще осъществява „Пътинвестинженеринг" ЕООД. Техният договор е за 2 998 161.28 лв. без ДДС. Със средства от ОП „Транспорт" 2017-2013 г. Агенция „Пътна инфраструктура" изгради общо 69 км от АМ „Струма" в отсечките Долна Диканя – Дупница /16,78 км/, Дупница – Благоевград /37,48 км/ и Сандански – Кулата /14,7 км/. Общата дължина на автомагистрала „Струма" - от Даскалово до границата с Гърция, е 150 км. Тя е част от коридор „Ориент/Източно Средиземноморие", свързващ Видин с Кулата, и по нея преминава пътният трафик за Гърция. Направлението се използва като най-кратък маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.
Владимир Симеонов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай