Строим къщи с добър заряд

Строим къщи с добър заряд | StandartNews.com

45 компании са ангажирани в програма "Моята къща", банка осигурява финансирането

Когато процесът е ясен от начало до край, стресът и за изпълнителя, и за клиента е по-малък, казва арх. Юри Ангелов

Майстор да ти влезе в къщата - в България това звучи като приключение. А тръгнеш ли да строиш дом от основи, влизаш в омагьосан кръг - търсиш чрез познати някой да ти препоръча архитект. После пак по същата схема избираш строители, а предвиденият в началото бюджет расте с непредвидени темпове. Следва загубено време и много нерви в обиколки за избор на материали, бои, дограми и т.н. За капак, резултатът най-често далеч се различава от мечтания дом, въпреки всички усилия и инвестиции. А ако можехме да избираме къща така, както си купуваме кола? Наясно сме какъв модел, каква мощност и скоростна кутия искаме, колебаем се за цвета и някои екстри, но в крайна сметка решението е взето и няма неприятни изненади.

Да построиш нов дом от нулата, и то по каталог, вече е възможно и у нас. Проектът на архитект Юри Ангелов и КЮА ЕООД "Моята къща" бе представен преди 2 месеца и вече има своите клиенти. Иновативната за България програма предлага богат избор на готови проекти за еднофамилни къщи и реализация в ясно определени срокове. Клиентите могат да разчитат на фирмата буквално за всичко - от помощ при намиране на подходящ парцел, консултация за проекта, строителство с гаранции, както и осигурено финансиране по изгодна схема чрез една от водещите банки, която е партньор на програмата. Всяка къща от каталога е само модел, който може да бъде променен спрямо индивидуалните желания и нужди.

- Архитект Ангелов, какви са предимствата на програмата "Моята къща" и какви са конкретните ползи за клиентите?

- Програмата беше обмисляна дълго време, защото създаването й изискваше доста усилия. Тя е базирана на 30 г. опит в строителството и специално в правенето на къщи и 6-7-годишна практика в Германия . След толкова дълги години на пазара разбрахме, че родният потребител има нужда от подобен проект. Програмата е направена, за да е полезна за всички участници в строителството на къщи: на крайния клиент - инвеститорът, на проектантите, изпълнителите, надзорниците, доставчиците. Всъщност "Моята къща" е нов модел на организация на целия процес. Ако той се раздроби на съставните му части, какво се получава: от решението "Ще си правя къща", следва изборът на парцел, което отнема много време; проектирането може да започне, когато парцелът вече е ясен; дълга фаза на проектиране; доста дълга фаза на строителство. Това са три различни самостоятелни процеса, които, ако не бъдат интегрирани, крайният резултат е обременен. Как това е организирано в по-развитите пазари? Подобни програми съществуват от много години, процесите са оптимизирани, доказано е, че се съкращава времето за изпълнение на всяка фаза. Клиентите в западно-европейските ширини, които си правят къща, преживяват много по-малко стрес, защото процесът е организиран и носи добър заряд. Докато типичното усещане за българина е, че предстои нещо тежко, сложно, понякога има неблагополучен край. Липсата на добра комуникация, липсата на правилна организация в един дълъг процес, който в себе си носи различни по съдържание дейности и различни хора, води до разочарование на различните страни. За да не се случва така, ние решихме да създадем програмата "Моята къща". Оказа се, че нужда от нея имат и заводите, които произвеждат качествени продукти. В програмата влезе и една банка, която осигурява финансиране за къщите по проекта. На старта на програмата разполагаме с 45 компании, които са пряко ангажирани в нея. Това сме ние - организаторите, както и 10 завода, които участват с продуктите си, банката, 24 дилъри на програмата и 10 регионални фирми, които се множат в момента и които изпълняват строителните дейности в съответните региони. Защото ефективността е по-голяма, когато местен строител се ангажира с изпълнението. Клиентът е наясно с всяка стъпка от строителството, целият процес е контролиран и предвидим.

- Посочвате 10 месеца като срок за изпълнение на проект по програмата. Каква е гаранцията, че ще се случи?

- Срокът се определя от 2 основни неща. Първото е пълната подготвеност на процеса преди неговия старт. Обикновено грешки се допускат и срокове се удължават, когато предварителната подготовка е била слаба. В случая е комплексна и пълна, тогава технологичното време за изпълнение на дадена сграда остава единствения критерий за срока. Вторият фактор е времето, в което започва строителството. Може да се наложи спиране за даден период под влияние на метеорологичните условия. Обикновено съветваме клиентите си кога е най-подходящият период за започване на работа. Самото технологично време за строителството е 10 месеца, независимо кога в годината ще започнем.

- След като веднъж е договорена крайна цена на ниво проект, възможно ли е в хода на строителството да има неприятни изненади като повишаване на стойността?

- Подобна ситуация е изключена. Едно от най-важните достойнства на програмата, поради сериозната си подготовка, изключва подобни неприятни изненади. Ако по време на строителството клиентът реши да прави някакви промени, тогава може да има корекции. Въпреки че ние през цялото време се опитваме тези казуси да ги сведем до минимум. Ако все пак се наложат промени, клиентът има свободата да ги направи. Тогава, пак с предварителна информация, той ще разбере до какво ще доведат те - най-вероятно до някакво изместване в срока и евентуално в цената. Но като цяло, стремежът е такива неща да не се допускат. Евентуалните причини, които могат да доведат до промяна, се дискутират предварително и много от решенията се взимат преди старта на строителството.

- Предлагате каталог с множество варианти на къщи. Доколко това е в полза на клиентите и не ги ли ограничава?

- Каталогът е достатъчно голям и богат като гама продукти. Основното му предназначение е да бъде насочващ, той не ограничава желанията на клиента. Много по-лесно е, когато сложиш на масата различни неща, да си избереш. Този каталог е разработен от специалисти. Ние знаем и предполагаме желанията на клиентите, тьй като опитът ни е научил на това. Прогнозираме поведенческите модели на клиентите. Много често се случва така, че клиентът вижда нещо, има желание да го промени и се оказва, че в каталога има точно това, което търси. Каталогът е добър помощник и практиката показва, че след 2-3 срещи с един потенциален клиент, той има вече над 90% убеденост в избора си. Което му отнема не повече от 2-3 седмици за размисъл. И това време е много по-малко, ако трябва да се започне проектиране буквално от бял лист. Така се усеща ползата от цялата система.

- Какъв е ценовият диапазон на къщите, които предлагате?

- Това, което в момента предлагаме на пазара, започва от 60-70 000 евро за готова къща. Таванът, условно казано, е 160-170 000 евро.

- Какво влиза в понятието "готова къща"?

- В строително отношение тя е на 100% готова за мебелиране - бъдещият собственик трябва да си подреди само кухнята и останалото подвижно обзавеждане. Той получава готови стени, подове и тавани, оборудвани бани до последния детайл съгласно избора, който е направил предварително. Заводите, които осигуряват продуктите, са едни от най-добрите в Европа и са с производствени бази в България. Т.е. те са налични, имат огромна продуктова гама и сервиз. Разбира се, обикновено процесът продължава и в правенето на двора, вертикалната планировка, озеленяването, някъде се появяват басейни. Т.е. ние сме на разположение на клиента докато той има нужда от нас.

- Финансирането от банката какво покрива?

- Индивидуално е, но все пак къщата е основния предмет на финансирането. Обикновено съветваме клиентите да не избързват с окончателното изграждане на зелената система около къщата. Защото човек променя възгледите си, когато известно време обитава дома. Когато натрупаш опит и си преживял някакво време в тази среда, осмисляш предварителните си нагласи и виждаш, че има неща, които не си прогнозирал. В правенето на един двор имат значение ветровете, изложението, наклонът, шумът, слънцегреенето.

- Каква е гаранцията на дома, построен по програма "Моята къща"?

- От една страна, гаранциите са нормативно определени. Не по-малко ценни са гаранциите, които произтичат от структурирането на програмата. Когато има предварително изяснени процеси, след тяхното случване необходимостта от гаранционно и следгаранционно обслужване на практика отпада. Защото господстват технологични правила и норми, които се спазват безупречно, с изключителна дисциплина. Те са под контрол първо от самия изпълнител, второ от проектанта, от производителите на строителните материали, от банката. Например, ако има лоши метеорологични условия, заради стриктния контрол се налага спиране на изпълнението за определен период, за да не се отрази по никакъв начин на качеството и крайния резултат. Производителите, които участват в програмата, са всъщност онези, които носят иновациите и не правят компромис с качеството.

- Колко поръчки има за къщи от старта на програмата?

- Програмата стартира на 22 април 2016 г. За този период имаме около 20 заявки, някои от които вече се превърнати в договори. В момента търсим терени на някои от клиентите - в Пловдив и около София. С други клиенти уточняваме детайли по основните характеристики на парцелите - наклони, геоложки особености, води, ветрове. Някои от тях дори сменят избора за къща съобразно спецификата на терена след консултация с нас. Това е израз точно на доверието към експертите, защото им се дават аргументите за правилния избор. Защото целта е крайният резултат да е качествен.

- Какъв е профилът на вашите клиенти?

- Хора, чието време е скъпо, защото са много ангажирани - лекари, адвокати, мениджъри, има и пенсионери. При всички случаи са хора, които имат особен афинитет към качеството, към предварително осмисляне на дейностите, за да могат резултатите да бъдат добри. Имат по-високи изисквания от средностатистическите стандарти за качество, за ефективност на вложенията. Къщата е от най-големите инвестиции на едно семейство, тя надживява създателя си, т.е. човек има усещане за нещо, което ще остави след себе си. То трябва да бъде пример и за децата. И не на последно място, това са хора, които ясно са осъзнали желанието да живеят в къща. Защото то е много различно от обитаването на апартамент. Когато имаме сходни ценности с тези хора, това създава здрава основа и добра комуникация и рефлектира върху крайния резултат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай